Keresés

Arysta LifeScience
Magyarország Kft.

1036 Budapest Lajos u. 66.
Tel: 06-1-335-2100, 06-1-335-2101
Fax: 06-1-335-2103
Email: info-hu@arysta.com

Rövidesen itt az első növényvédelmi teendő ideje a repcetáblákon

Érkezik a tavasz, melegszik az idő, megjelennek az első kártevők a repcében. Ebben a korai időszakban a legnagyobb veszélyt a 8-10 °C-tól már megjelenő repceszár-ormányos jelenti, amely 15 °C felett már aktívan telepszik be a repcetáblákra. Kártétele ellen igazából csak a tojásrakást megelőzően lehet védekezni, ezért ha több napon át 12-15 °C léghőmérséklet mérhető, a védekezést meg kell kezdeni ellenük. A kora tavaszi károsítás nagysága függ a betelepülést követő 2–3 hét alatt lehullott csapadék mennyiségétől. A száraz meleg (12–15 °C) kedvez a kártétel kialakulásának.
Előrejelzése: a Moericke-féle sárga színű tálak (március elején kihelyezve) alkalmasak a rajzásmenet nyomonkövetésére. Ha a tál fogási eredménye azt mutatja, hogy az imágók száma egy héten belül nem ingadozik, meg kell kezdeni a kémiai védekezést. A védekezésre lehetőleg kontakt hatású piretroid, illetve kontakt, gyomorméreg és gázhatással egyaránt rendelkező hatóanyagok kombinációját válasszuk. A repce rejtett bimbós állapotáig juttatható ki a Pyclorex Neo (klórpirifosz) 0,6 l/ha és a Cyperkill 25 EC (cipermetrin) 0,15 l/ha készítmények kombinációja.
A repceszár-ormányos elleni védekezés jó alkalmat biztosít arra, hogy a hideg téli időjárás által stresszelt repcéinknek segítsünk a tavaszi indulásban. Ennek érdekében a rovarölő szerrel egy menetben juttassunk ki 0,6 l/ha dózisban Atonik biostimulátort. A készítmény segíti a repcét a kijuttatott fejtrágyák és tápanyagok fokozott felvételében, illetve a tél okozta stressz leküzdésében, így a repce fejlődése korábban indul, nagyobb zöldtömeget fejleszt. Ez a tápanyagplusz biztosítja, hogy a  tavaszra szintetizálódott oldalágakból a repce minél többet képes legyen kinevelni a következő hetekben , ezáltal a korai kezelésnek közvetlen hatása van a termésképzésre. Használatát bórtartalmú lombtrágyával együttesen javasoljuk (Borotek 1,0-2,0 l/ha), ami a repce kora tavasszal még zajló virágfejlődését-virágdifferenciálódását segíti.
Az idei tavaszon érdemes átgondolni a repcetermesztési technológiát, különösen azokon a táblákon, ahol az állomány rosszul telelt. Az általánosan megszokott kora tavaszi regulálás helyett az idén ezeken a területeken inkább a növények fokozott növekedésére érdemes koncentrálni, amelyben a biostimulátor készítmények (Atonik, Multoleo) jó segítséget adhatnak.

   

 

 

(Nagyításért kattintson a képre!)

Vissza a többi cikkhez