Arysta

Rovarölő permetezőszer

A klórpirifosz-metil az organofoszfátok (IRAC 1B) közé tartozva acetilkolin-észteráz gátlást okoz a rovarokban. Kontakt-, gyomor- és légzési méreg jelentős gázhatással rendelkezve. Kezelést követően bejut a növényi szövetekbe, de nem szállítódik az edénynyalábokon keresztül. Gázhatása révén eléri az olyan kártevőket, amelyek rejtett vagy védett helyen, szövedékben tartózkodnak (pl. sodrómolyok). A kártevők minden mozgékony alakja (lárva, imágó) ellen hatásos, jelentős pete és báb elleni hatással rendelkezik. A kezelést követően pár órán belül a kártevő pusztulását tapasztaljuk.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 225 g/l klórpirifosz – metil
Formuláció: EC (emulzióképző koncentrátum)
Forgalmazási kategória: I.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 5 l-es műanyag kanna
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) Utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot szerint)
Almatermészűek (alma, körte, birs, naspolya) levéltetvek, almamoly, levélaknázó molyok 2,7 500 – 1500 500 – 1500
Cseresznye, meggy levéltetvek, pajzstetvek 2,7 500 - 1500 érés kezdete, de a korai zöldbimbó (BBCH 55) állapottól a teljes sziromhullásig (BBCH 69) nem használható
Javasolt növényvédelmi technológia

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!
Almatermésűekben, cseresznyében és meggyben a korai zöldbimbós állapottól a teljes sziromhullásig utáni állapotig nem használható a szer.

Almában almamoly és levélaknázó molyok ellen a tömeges lárvakelés időszakban célszerű védekezéseket elkezdeni. A levéltetvek ellen a kolónia képzés kialakulása előtt ajánlott először védekezni. Elhúzódó rajzások esetén a kezelést más hatásmechanizmusú készítményekkel kell folytatni.

Cseresznyében, meggyben a levéltetvek ellen a kezeléseket az első össze nem függő kolóniák kialakulásakor kell elkezdeni. A pajzstetvek elleni védekezéseket nemzedékenként a tömeges lárvakelés idején célszerű elvégezni. Idősebb fejlettségű pajzstetű alakok jelenléte esetén a készítményt hatásfokozás céljából célszerű könnyű nyári olajkészítményekkel (Catane) kombinációban kijuttatni.

Kultúra Károsító Kezelések maximális
száma
A kezelések közötti min.
időtartam (nap)
ÉVI (nap)
Almatermészűek (alma,
körte, birs, naspolya)
levéltetvek, almamoly,
levélaknázó molyok
1 0 21
Cseresznye, meggy levéltetvek, pajzstetvek 1 0 21
Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: kifejezetten kockázatos
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes