Arysta

Rovarölő permetezőszer

Kontakt és gyomorméreg, a központi és a perifériás idegsejteket bénítja.

Hatástünet, szelektivitás
A hatás gyorsan jelentkezik (taglózó). A rovarok mozgása rendellenessé válik, majd elpusztulnak. A Cyperkill 25 EC nem szelektív rovarölő szer.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 250 g/l cipermetrin
Formuláció: EC (emulzióképző koncentrátum)
Forgalmazási kategória: III.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 50 ml-es, 0,2 l-es, 1 l-es műanyag flakon és 5 l-es műanyag kanna
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Kalászosok vetésfehérítő bogár-lárva, levéltetvek 0,15 300–500 10
Szőlő szőlőmolyok 0,15–0,2 800–1000 10
Alma almamoly 0,15–0,2 500–1000 3
Repce repcefénybogár, repcebecő-ormányos 0,15 300–400 10
Paprika, paradicsom zöld őszibarack levéltetű, gyapottok bagolylepke, üvegházi molytetű 0,2 l/ha (hajtatásban 0,04 %) - 0,4 l/ha (hajtatásban 0,08 %) 500–1500 3
Javasolt növényvédelmi technológia

Kalászosokban a vetésfehérítő bogarak ellen a kártevő tömeges betelepedésekor vagy a lárvák kelésének fő időszakában célszerű a védekezést elvégezni. A gabona-levéltetvek ellen az első kolóniák kialakulása idején ajánlott kijuttatni a szert.

Repcében a repcefénybogár és a repcebecő-ormányos elleni védekezést az imágók táblára történő betelepedése idején kell elvégezni.

Almában almamoly ellen előrejelzés alapján, a lárvakeléskor célszerű elkezdeni a védekezéseket. Elhúzódó rajzás esetén nemzedékenként 2–3 kezelés is szükséges lehet. Megkésett védekezéskor a magasabb dózis alkalmazása javasolt.

Szőlőben szőlőmolyok ellen szexferomon-csapdás előrejelzés alapján a fiatal lárvák ellen a főrajzást követően, nemzedékenként 1–2 alkalommal célszerű elvégezni a kezeléseket. Elhúzódó rajzáskor a kezeléseket 7–10 nap múlva javasolt megismételni. A védekezések hatékonyságát az időben és jól elvégzett zöld munka kedvezően befolyásolja.

Szabadföldi paprikában és paradicsomban zöld őszibarack levéltetű ellen az állománykezeléseket sárgatálas megfigyelés alapján, az első egyedek betelepülését követően, a kis kolóniák kialakulása előtt célszerű elkezdeni, és a védekezéseket a telepnövekedés idején javasolt megismételni.

Hajtatott paprikában és paradicsomban üvegházi molytetű ellen a kezeléseket az első kis kolóniák kialakulása előtt célszerű elkezdeni. A készítmény elsődlegesen a fiatal L1 és L2 lárvák ellen hatékony. A védekezéseket az imágókra és a fiatal lárvákra irányozva célszerű elvégezni, és a kezeléseket javasolt többször megismételni. Gyapottok bagolylepke ellen a védekezéseket előrejelzés alapján 5–7 naponként megismételve, a kultúrnövény generatív stádiumában célszerű elvégezni.

A készítményhez nedvesítőszer hozzáadása általánosan javasolt.

Biztonsági előírások
Méhekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes
Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelölésköteles