Arysta

A Catane nagymértékben finomított ásványi olaj felhasználásával készül. Magas paraffintartalma, valamint tisztasága optimális hatékonyságot garantál a kártevők petéi és lárvái ellen. Magas szulfonálási mutatójának (97 %) valamint optimális viszkozitásának (7–8 mm/s) köszönhetően szelektivitása jóval nagyobb, mint a „téli olaj” kategóriába tartozó termékeknek.

Hatásmechanizmus
A károsítók felületét lefedve azok fulladásos pusztulását okozza.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 795 g/l paraffinolaj
Forgalmazási kategória: III.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Kiszerelés: 1 l-es műanyag flakon, 10 l-es és 50 l-es műanyag kanna
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsítók A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Alma piros gyümölcsfa-takácsatka, pajzstetvek, levéltetvek 2,5 % zöldbimbós állapotig 1 % pirosbimbós állapotig 1000 21
Körte piros gyümölcsfa-takácsatka, pajzstetvek, levéltetvek 2,5 % zöldbimbós állapotig 1 % fehérbimbós állapotig 1000 21
Csonthéjasok (kajszibarack, őszibarack, szilva, ringló, cseresznye, meggy) piros gyümölcsfa-takácsatka, pajzstetvek, levéltetvek 1–2,5 %-os töménységben 1000 21
Javasolt növényvédelmi technológia

A készítmény a tojás alakban telelő piros gyümölcsfa-takácsatka és levéltetvek, valamint pajzstetvek elleni védekezésre alkalmazható, azok tojásait, illetve a tojásból kikelt lárvákat, valamint a pajzstetvek áttelelő alakjait pusztítja el.

Az alma és körte egérfüles és zöldbimbós fejlettségi állapota között
2,5 %-os, az alma zöld és pirosbimbós, illetve a körte zöld és fehérbimbós fenológiai stádiuma között 1,0 %-os töménységben kell a készítményt kipermetezni.
Cseresznyében, meggyben, kajsziban, őszibarackban, szilvában és ringlóban a permetezést a virágbimbók megjelenéséig kell elvégezni.

Más növényvédő szerrel történő permetezés után 21 nap elteltével juttatható ki a Catane, illetve más készítménnyel csak 21 nap elmúltával javasolt permetezni. A permetezés során ügyelni kell a vesszők, ágak, rügyek teljes permetléborítottságára.

A szükséges permetlémennyiség az ültetvény korától, művelési módjától és az alkalmazott gép típusától függően változhat. A permetlé mennyiségének esetleges változtatása mellett a töménység mindig a fenológiai állapotnak megfelelő legyen. Permetezéskor a léghőmérséklet 5–25 0C között, a levegő relatív páratartalma 30 % fölött legyen.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelölésköteles