Arysta

Biológiai rovarölő szer

Az almamoly-granulovírus szuperszelektív, csak az almamoly (Cydia pomonella) lárváját megbetegítő hatóanyag. A kártevőbe a vírus táplálkozással vagy a vírussal történő érintkezés útján kerülhet. A fertőzött lárva néhány napon belül elpusztul, majd teteméből újabb vírusok szabadulnak ki, újabb fertőzéseket okozva az állományban. Amennyiben nem jutott elegendő vírus a lárva szervezetébe, a kórokozó felszaporodik benne, és később biztosan pusztulását idézi elő. Új nemzedék a fertőzött lárvaállományból nem fejlődik ki. A hatóanyag jól beilleszthető a hagyományos, integrált és bio-ter­mesz­tésbe egyaránt, és kiválóan alkalmazható rezisztenciatörésre is.

Szuperszelektivitása miatt környezetvédelmi szempontból maximálisan megfelel a követelményeknek. Ártalmatlan a madarakra, vízi szervezetekre, méhekre és egyéb hasznos élő szervezetekre (pl. ragadozó atkák), valamint a talaj mikroorganizmusaira nézve is.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 1×1013 GV/L Cydia pomonella Granulo Virus
Formuláció: SC (vizes szuszpenzió koncentrátum)
Forgalmazási kategória: II.
Eltarthatóság: zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban. Amennyiben a felhasználás a gyártást követő 8 hónapon belül történik, hűtőszekrényben vagy hideg helyiségben (legfeljebb +4 °C-on) tárolandó. Amennyiben a felhasználás a gyártási időt követően több, mint 8 hónappal történik, mélyhűtőben (-18 °C-on) tárolandó. Felolvasztás szobahőmérsékleten. Felbontás után többszöri alkalommal visszafagyasztható.
Kiszerelés: 1 l-es műanyag kanna
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Alma almamoly 1 800–1000 3
Javasolt növényvédelmi technológia

Almamoly ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyeléshez igazítva kell permetezni a kis hernyók tömeges kelésekor. A védekezést a rajzás intenzitásától függően 10–12 naponként kell megismételni.

A permetlé mennyiségét a lombfelület nagyságától, valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani. A készítmény kijuttatásához 800–1000 l/ha vízmennyiséget célszerű felhasználni.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelölésköteles