Arysta

Hatásmechanizmus
A triazolok csoportjába tartozó, csak szaporítóanyagok kezelésére használt szisztémikus hatóanyag, amely preventív, kuratív és eradikatív hatással rendelkezik. Fungicid hatását az ergoszterol bioszintézisének gátlása útján fejti ki.

Hatékonyság és szelektivitás
Hatásspektrumába a maggal és a talajon keresztül csírakorban fertőző kórokozók (különösen Ustilago spp., Tilletia spp., Fusarium spp.) tartoznak. Az ipkonazol az első olyan triazol hatóanyagú csávázószer, amely alacsony hőmérsékleti feltételek mellett sem gátolja a magvak csírázását és a fiatal növények kezdeti fejlődését.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 15 g/l ipkonazol
Formuláció: ME (mikroemulzió)
Forgalmazási kategória: I.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 5 l-es műanyag kanna
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége A kezelések maximális száma évente és az utolsó kezelés időpontja
Őszi és tavaszi búza, rozs, tritikále csírakori betegségek 1 5-20 1
vetőmag (BBCH 00)
Őszi és tavaszi árpa, zab csírakori betegségek 1,33 5-20 1
vetőmag (BBCH 00)
Javasolt növényvédelmi technológia

A készítményt 5-20 l/t csávázólében, tökéletes borítást biztosítva kell felvinni a vetőmag felületére.
A készítmény kizárólag vetőmagcsávázásra használható fel. A csávázott vetőmagot étkezési, takarmányozási célra felhasználni, valamint ilyen rendeltetésű termékkel együtt tárolni tilos!
A mikroemulzió olyan újfajta szerforma a csávázásban, amely víz, valamint vízben oldódó alkotórészek/hatóanyagok vizuálisan homogén és átlátszó folyadékot alkotó keveréke. Az átlátszóságnak az a magyarázata, hogy a hagyományos emulziókhoz képest itt a diszpergált / eloszlatott fázis „cseppjei” nagyon aprók.

A Rancona 15 ME hatóanyagának részecskenagysága 10-9 mm. Így a formuláció rendkívül stabil, hosszabb tárolása esetén sem ülepednek le a hatóanyagok az edényzet aljára. Könnyen kezelhető, önthető, nem marad üledék a tároló edényekben. Használatával kiváló magszínt érhetünk el, a kis részecskeméret tökéletesebb felületi fedettséget és jobb hatóanyag-eloszlást biztosít a kezelt mag felületén. A készítmény semmilyen szilárd részecskét nem tartalmaz, így gyakorlatilag minimális a porlási veszteség.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes
Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelölésköteles