Arysta

Rovarölő csávázószer
A Matrero 600 FS azonos a 04.2/9973-1/2014. NÉBIH számon engedélyezett Nuprid 600 FS red rovarölő csávázószerrel.

Az imidakloprid, amely a Matrero erejét adja, felszívódó rovarölő hatóanyag, a neonikotinoid hatóanyagcsoport tagja. A rovarok központi idegrendszerére hat, az ingerületátvitelt gátolja. Erősen kötődik a nikotin-acetilkolin receptorokhoz. Beépülve az acetilkolin helyére, megakadályozza annak átvitelét, így gátolja az ingerület átadását. Először izgató hatású izomfibrillációt, majd bénulást okoz és végül a kártevő pusztulását eredményezi. Érintő és gyomorméreg. A talajban először a vetőmag környezetét védi meg tartósan a károsító rovarlárváktól (drótféreg, csócsároló, pajorok). A zöld növényi részekbe a vetőmag felületéről leoldódva a gyökéren keresztül jut be, majd a gyökérnedvekkel szállítódik. Hosszú ideig megfelelő koncentrációban van jelen ahhoz, hogy a vírusvektor rovarok – különböző levéltetű fajok és kabócák – ellen is hatásos védelmet adjon.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 600 g/l imidakloprid
Formuláció: FS (vizes szuszpenzió csávázás céljára)
Forgalmazási kategória: I.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Kiszerelés: 5 l-es műanyag kanna
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége A kezelések maximális száma évente és az utolsó kezelés időpontja
Őszi kalászosok (búza, árpa, rozs, tritikále) talajlakó és fiatalkori kártevők (drótféreg, gabonafutrinka, pajor) gabonalevéltetvek 0,75-0,8 10-20 1
vetőmag (BBCH 00)
Javasolt növényvédelmi technológia

A készítmény kizárólag vetőmag csávázására használható. A csávázószert nedves csávázás formájában, a géptípustól függően vetőmagtonnánkánt 10-20 l csávázólé felhasználásával, egyenletes fedettség biztosításával kell a vetőmag felületére felvinni. A kijuttató berendezést úgy kell megválasztani, hogy a készítmény magra való juttatását maximális egyenletességgel és legkisebb porkibocsájtás mellett lehessen elvégezni. Csak az egyszerre felhasználni kívánt mennyiséget keverjük be, kerüljük a csávázószer környezetbe jutását. A csávázott vetőmagot étkezési és takarmányozási célra felhasználni és ilyen rendeltetésű termékekkel együtt tárolni tilos!

A vetés során ügyelni kell arra, hogy a magok talajjal fedve legyenek. A vetőgép töltésekor a felszínre hullott vetőmagot össze kell gyűjteni, csávázott vetőmag a talajfelszínen nem maradhat!

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: kifejezetten kockázatos
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes