Arysta

Növekedés szabályozó szerek

Levéltrágya

Az Adob Extra napraforgó-repce lombtrágya tartalmazza mindazt a tápelemet, amelyre az olajos növényeknek szükségük van a vegetáció során. Más komplex lombtrágyákkal összehasonlítva kiemelkedően magas arányban tartalmaz pl. magnéziumot, kenet és bórt, amelyek mind a napraforgó, mind a repce kultúrában a legfontosabb elemek közé tartoznak.

Technológiai javaslat
Napraforgó:
Javasolt dózis: 2–6 kg/ha.
Kijuttatás javasolt időpontjai:
6–8 leveles állapot 2–4 kg/ha
csillagbimbós állapot 4–6 kg/ha

A napraforgó magnéziumigénye 36–48 kg/ha. A magnéziumnak elsősorban a klorofillképzésben van szerepe, ezért hiányában az alsó levelek sárgulnak, miközben a levélerezet zöld marad. A napraforgó esetében a kén mellett részt vesz az olajszintézisben is. Hiányában a termés mennyisége és olajtartalma csökken.
A napraforgó bórigénye 350–500 g/ha. A bórellátás szempontjából legkritikusabb időszak a virágzás, terméskötődés. Nem megfelelő bórellátás mellett a terméskötődésben zavarok jelentkeznek, a tányérok torzulnak, átmérőjük, egyben a termés mennyisége is csökken. A bórtartalmú készítmények kijuttatásának optimális ideje a 6–8 pár leveles kortól csillagbimbós állapotig terjed.

A magnéziumon és bóron felül az Adob Extra napraforgó – repce emelt mennyiségben tartalmaz kenet is, amely minden olajos növény esetében, így a napraforgónál is, az olajszintézis fontos résztvevője. Hiányában a betakarított termés olajtartalma csökken. Az utóbbi évek műtrágyázási szokásainak megváltozásával, valamint a légkör kéntartalmának csökkenésével egyre több helyen számíthatunk hiányára, ezért pótlásáról gondoskodnunk kell.

Repce:
Javasolt dózis: 2–4 kg/ha.
Kijuttatás javasolt időpontjai:
szárbaindulás kezdete
zöldbimbós állapot

A repce a mezo- és mikroelemek közül leginkább a kén- és a bórellátás milyenségére érzékeny. A repce kénigénye 50–80 kg/ha. Ez a mennyiség kizárólag lombtrágyázás útján nem biztosítható, azonban az ilyen módon kijuttatott tápelem hasznosulása igen jónak mondható.

A kénhiány legjellemzőbb tünete a növények korlátozott növekedése, a nem megfelelő virágképződés, a virágok kifehéredése. Az optimálistól nagymértékben eltérő kénellátás esetén fellépő magképződési problémák miatt a termés mennyisége, valamint beltartalmi értékei egyaránt romlanak. A kén az olajos növények esetében az olajszintézisben tölt be fontos szerepet, így a betakarított termés olajtartalma szempontjából a jó kénellátás elengedhetetlen.
A repce bórigénye 250–500 g/ha. A nem megfelelő bórellátás következtében a fiatal levelek deformálódhatnak, az idősebb leveleken pedig vöröses-lilás elszíneződés jelenhet meg. A repcében fellépő bórhiány legjellemzőbb tünetei mégis leginkább a virágzás – terméskötődés időszakában jelentkeznek, amikor a nem megfelelő bórellátottság kötődési zavarokhoz vezethet. A bibe nagy bórtartalma teszi lehetővé, hogy a pollen csirázásnak induljon, a pollentömlő kihajtson (a bór leköti a csírázást gátló anyagokat). A bórnak ezen kívül fontos szerepe van a szénhidrátok szintézisében és szállításában, a transpirációban és a nukleinsav-szintézisben.

Terméktulajdonságok
Kiemelkedően magas mikroelem-tartalom.
Az Adob termékek különlegessége a vízoldható levéltrágyák lényegében, a mikroelem-tartalomban rejlik, mely nagy átlagban 2–4-szerese esetenként 10-szerese a jelenleg forgalomban lévő komplex levéltrágyákénak.

Jó oldhatóság:
Több tulajdonságának köszönhetően (jó minőségű alapanyagok, mikrogranulált mikroelemek, stb.) tökéletesen feloldható a permetlében. A készítmény a beoldást követően valódi oldatot képez.

Mikrogranulált formuláció:
A mikroelemek nem por, hanem mikrogranulátum formátumban vannak jelen. Ez több előnyös tulajdonságot is jelent (egyenletesebb eloszlás a termékben, összetapadás kockázata kisebb, jobb oldódás, stb.)

Keverhetőség – fitotoxicitás:
A kiváló formulációnak köszönhetően a termék tapadásgátló adalékanyagot nem tartalmaz, ami mind keverhetőségi szempontból, mind pedig a kisebb fitotoxicitási veszély miatt előnyös.
A termék növényvédő szerekkel általában jól keverhető. Keverési próba minden esetben szükséges. Permetlé készítésekor először az Adob levéltrágyát oldjuk be, utána a többi készítményt. Más termékekkel tankkombinációban történő kijuttatásnál ezt figyelembe kell venni. Lúgos kémhatású növényvédő szerek a műtrágyában lévő kelátkötéseket roncsolhatják, így a mikroelemek nem jutnak be a növénybe.
A termék a nitrogént nem karbamid, hanem más formában (ammónium-nitrát, kálium-nitrát, ammónium-szulfát stb.) tartalmazza, ami a nitrogénhasznosulást lassabbá teszi, de a felhasználás szempontjából biztonságosabb.

Összetétel: %

N P2O5 K2O MgO S Cu B Fe Mn Mo Zn
10 5 15 4,5 5,8 0,1 3 0,1 0,3 0,01 0,1
Technikai információk

Kiszerelés: 25 kg-os műanyag zsák.