Arysta

Növekedés szabályozó szerek

Növekedésszabályozó készítmény

A hatóanyag fokozza a sejtosztódást. Közvetlenül stimulálja a rügyek kihajtását, a kezelt fákon megnő a hajtások száma, fokozza a virágrügyek számát. Növekedésgátló hatással a hatóanyag nem rendelkezik. A kijuttatott hatóanyag növényben való mozgása korlátozott. A 6-benziladenin indirekt módon befolyásolja a növény etilén-szintézisét, így azok a kis gyümölcsök, amelyekben a magkezdemények még nem alakultak ki és ennek révén az auxintermelésük korlátozott, a kezelés hatására lehullanak.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 100 g/l 6-benziladenin
Formuláció: SL (vízoldható koncentrátum)
Forgalmazási kategória: II.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Kiszerelés: 1 l-es műanyag flakon
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Felhasználás A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Alma, körte növekedésszabályzás, gyümölcsritkítás 1–1,5 900-1000 90
Javasolt növényvédelmi technológia

A szakaszos terméshozásra hajlamos alma- és körtefajtáknál (Golden Spur, Elstar, Red Deliciosus, Bosc), a kihagyó termést követő évben túlzott virágzatot hozó alma- és körtefajtáknál termésritkításra, illetve az egyenletes terméshozás fenntartására, termőkorú alma és körte ültetvényekben. A készítmény felhasználható alma növekedésszabályozására, gyümölcsritkítására, 5–10 mm-es gyümölcskezdemény állapot (BBCH 71) elérésétől, 10–20 mm-es – mogyoró nagyságú – gyümölcskezdemény állapot (BBCH 72) eléréséig terjedő időszakban, 900-1000 l/ha vízmennyiséggel, állománypermetezéssel kijuttatva. A felhasználható mennyiség almában, körtében 1–1,5 l/ha, koronaformától függően 500-1000 l/ha permetlé kijuttatásával. Ügyelni kell, hogy a permetlé legalább a korona 80 %-át fedje. A kezelések hatékonyságát az időjárási körülmények és a gyümölcsfák vigora jelentősen befolyásolja. A termésritkítás hatása normális körülmények között a kezelést követő 2–3 héten belül észlelhető. A kezelés hatására növekszik a gyümölcsméret és az egyenletesebb termőrész-berakódással csökken a rendszertelen terméshozás, az alternancia kialakulása az intenzív gyümölcsösökben.

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

Egyéb technológiai javaslatok
Használat előtt felrázandó. A kijuttatás utáni hőmérséklet optimális értéke 20 – 25 °C, 2 – 3 napon keresztül. Ha ennél melegebb,
28-30 °C-os napok következnek, szükség lehet egy újabb ritkításra. A kijuttatásra nem alkalmas az alacsony, 18 °C alatti hőmérséklet. A permetezést lehetőség szerint a reggeli illetve az esti órákban célszerű elvégezni, amikor a levegő relatív páratartalma viszonylag magas.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: mérsékelten veszélyes