Arysta

Növekedés szabályozó szerek

A PAT (Physio Activator Technológia)
A Goëmar Labarotaries által kifejlesztett, az Ascophyllum nodosum tengeri algából készült extraktumra alapozott technológia:
– fokozza a tápanyagok felvételét (elsősorban a nitrogén, foszfor és vas)
- fokozza a növény fotoszintetikus aktivitását
- a növények poliamin-szintézisének fokozásával javítják a terméskötődést és kedvező hatással vannak a betakarított termés minőségére
- javítja a növény stresszhatásokra adott válaszreakcióit, így csökkenti azok növényre kifejtett káros hatásait

A Goëmar BM 86 alkalmazásával kedvezően befolyásoljuk a termés mennyiségi és minőségi paramétereit. A Goëmar Laboratories több mint 20 éves kutatással olyan molekulák jelenlétét és működését fedezte fel a növényekben, amelyek létfontosságú információkat hordoznak, irányítják a növényi sejt anyagcseréjét, jelzést adnak a növénynek a növekedésre, a virágzásra, a termésképzésre és a betegségek elleni védekezőreakció megindítására.
Ezeket a közvetítőmolekulákat elicitoroknak nevezték el. Az elicitorok különböző szerves makromolekulák, amelyek a természetben legnagyobb koncentrációban az Ascophyllum nodosum tengeri algában találhatók meg. Ennek feldolgozásával, szabadalmazott eljárással készül a GA 142 krém, amely alapja minden, a Goëmar laboratórium által előállított biostimulátornak. Sok évig tartó kísérleteket követően bebizonyosodott, hogy a GA 142 tengeri algakrém elicitorokat (poliaminok) tartalmaz. Az elicitorok főleg oligo-szacharidokból álló molekulák, melyek a tengeri algakrémben több mint 50 %-ban vannak jelen. A benne található aminosavak, vitaminok, növényi hormonok és betain mellett ezek az elicitorok a növényben nagyon fontos szerepet játszanak.

Összetett hatás
Poliamin hatás:

A poliaminok olyan molekulák, amelyeknek leginkább a termésképzés és terméskötődés folyamatában van szerepük. Növényben mérhető koncentrációjuk az egyes fejlődési fázisokban eltérő, legnagyobb mennyiségben a virágzás és terméskötődés időszakában találhatóak meg. Termelődésük megindulása, koncentrációjuk növekedése az első jele annak, hogy a növény a vegetatív fázisból a reproduktív fázisba került. Hatásukat sejtszinten is kifejtik, növelik a sejtmembrán átjárhatóságát, csökkentik az etilén szintézisét, így lassítják a sejtöregedés ütemét. Anti­oxidáns hatásuk jelentős, így védik a növényi sejtet a stresszhatások nyomán növekvő mennyiségben megjelenő szabad gyökök károsításától. Leggyakoribb megjelenési formájuk a növényi szövetekben a putreszcin, spermidin, spermin, diaminopropán. Hatásukra a terméskötődés folyamata lerövidül a gyorsabb pollencsírázás és pollentömlő növekedési ütem miatt. A terméskötődés megtörténte után a kezdeti sejtosztódás hatásukra lényegesen intenzívebben megy végbe, ami közvetlen hatással van a betakarított termés minőségére.

„Pumpa” hatás:
A Goëmar BM 86 növeli a gyökérrendszer aktivitását. A gyökérrendszer tápelemenként különböző hatásmechanizmusú folyamatokon keresztül nagyobb mennyiségben képes felvenni azokat.

Redisztribúciós hatás:
Az algakrémben található hatóanyagok befolyással bírnak a növény tápanyagfelvételén túl a felvett táp­anyagok növényen belüli szállítását végző enzimrendszerekre is. Így serkentik a felvett tápanyagok eljutását a gyümölcsfa fiatal növekedési zónáiba, amelynek segítségével a virágok és a fiatal gyümölcsök több tápanyaghoz jutnak.

Vektorhatás:
A Goëmar BM 86 növeli a zöld növényi részek klorofilltartalmát, így növeli a fotoszintézis mértékét és intenzitását.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: GA 142 algakrém + 1,67 % nitrogén + 9,6 % kén-trioxid + 4,8 % magnézium-oxid + 0,02 % molibdén + 2,0 % bór
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 5 l-es műanyag kanna
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Felhasználás célja A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége
Almatermésűek terméskötődés elősegítése, minőségjavítás 3 500-1500
Csonthéjasok terméskötődés elősegítése, minőségjavítás 3 800-1000
Szőlő terméskötődés elősegítése, minőségjavítás 3 600-800
Paradicsom, paprika (szabadföldi és hajtatott), fűszerpaprika, padlizsán terméskötődés elősegítése, minőségjavítás 3 500-1500
Javasolt növényvédelmi technológia

Szabadföldi és hajtatott paradicsom, étkezési és fűszerpaprika, padlizsán kultúrákban, a termés kötődésének fokozására és minőségének javítására, 3 l/ha mennyiségben, a növények fejlettségi állapotától függő lémennyiséggel (500–1500 l/ha), virágzás kezdetén, majd még két alkalommal, 10–14 naponként.

Almatermésűekben a termés kötődésének és minőségének javítására,
3 l/ha mennyiségben, a gyümölcsfák fejlettségétől függő lémennyiséggel (500–1500 l/ha), 1–3 alkalommal, a bimbós állapot és a korai gyümölcsfejlődési stádium (10 mm gyümölcsátmérőig) között.

Csonthéjas gyümölcsfélékben a termés kötődésének és minőségének javítására, 3 l/ha mennyiségben, a gyümölcsfák fejlettségétől függő lémennyiséggel (800–1000 l/ha), 3 alkalommal, a virágzás kezdetén, sziromhulláskor és közvetlenül terméskötődés után.

Szőlőben a termés kötődésének fokozására és minőségének javítására,
3 l/ha mennyiségben, a lombozat nagyságától függő lémennyiséggel (600–800 l/ha), 3 alkalommal, a fürtök elkülönülésekor, a virágzás kezdetén és a virágzás végén.

Egyéb technológiai javaslatok
A Goëmar BM 86 hármas hatása (növekedés, termésképzés, a növény természetes védekezésének elősegítése) maradéktalan megvalósulásának alapfeltétele a kezelések helyes időzítése és megfelelő számú ismétlésének betartása.

A készítmény tapadása nedvesítőszer permetléhez adásával fokozható. Amennyiben a permetezéssel egy menetben más készítmény kijuttatása is történik, úgy a Goëmar BM 86 utolsóként kerüljön a tartályba.