Arysta

Növekedés szabályozó szerek

A kipermetezése után felszívódva a növényben meggátolja a sejtek további osztódását. Ezt követően már csak a sejtek növekedésével, megnyúlásával kell számolni a kezelt növényeknél.

Hatékonyság és szelektivitás
Egyes növények életében a sejtosztódással nemcsak a szántóföldön történő növekedése, fejlődése során találkozunk, hanem a tárolása alatt is. Ez a jelenség elsősorban a burgonya és a hagyma raktározása alatt jelenthet problémát, amikor a gumók elkezdenek újrahajtani, csírázni, amely rendkívül komoly minőségromlást és az értékesíthető mennyiség csökkenését eredményezheti.
Hazánkban jelenleg a Fazor csak az étkezési hagyma tárolás alatti csírázásgátlására engedélyezett.
A kezelés a tárolás megkezdése után 3–6 hónapon át gátolja a hagyma kihajtását. A hatástartam a tárolás módjától és a dózistól függ.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 600 g/kg maleinsavhidrazid (804 g/kg melainsav-hidroxid kálium só)
Formuláció: SG (vízben oldható granulátum)
Forgalmazási kategória: III.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 5 év
Kiszerelés: 4 kg-os zsák
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Felhasználás célja A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Vöröshagyma kihajtás gátlása 3-4 500–700 30
Javasolt növényvédelmi technológia

Kijuttatását a hagyma tervezett felszedése előtt két héttel, akkor kell elvégezni, amikor a szárdőlés mértéke még nem haladja meg az 50 %-ot és legalább 5-8 zöld levéllel rendelkezik a növényállomány. Beteg hagymában, vagy csökkent levélfelület esetén a készítmény nem tudja a megfelelő biológiai hatását kifejteni, ezért a permetezést ilyen körülmények között ne végezzük el! A Fazor hatékonyságát, a kijuttatását követő 24 órán belül lehulló csapadék, illetve az ebben az időszakban végzett öntözés is csökkentheti.
Túl későn, amikor a hagyma már csak három vagy annál kevesebb zöld levéllel rendelkezik és több, mint 75 %-a megdőlt, szintén nem javasolható a kijuttatása, mert ilyen állományban a Fazor már nem tud megfelelő hatást biztosítani. Erős peronoszpóra vagy szürkepenész fertőzéskor sem ajánlatos a használata, mert a hagyma levelei gyorsan elpusztulnak és a hatóanyag nem képes megfelelően felszívódni a kezelt növénybe.

Csak egészséges állományban és tárolásra alkalmas hagymafajtáknál használható. Kijuttatása tapadásfokozó adalékanyag (pl. Silwet Star) hozzáadásával javasolt. A permetezést hektáronként 500-700 liter víz felhasználásával és a minél jobb fedettség érdekében apró cseppek képzésére alkalmas szórófejekkel célszerű elvégezni.

Az engedélyezett és ebben az időszakban felhasználható rovar- és gombaölő szerekkel tankkeverék formájában kijuttatható. Kivételt képeznek a réztartalmú készítmények, mert azok gátolhatják a készítmény hatóanyagának felszívódását. A kívánt biológiai hatás maradéktalan biztosítása érdekében célszerű a kontakt hatású permetezőszerek kombinációit is kerülni, mivel ezek is megakadályozhatják a hatóanyag bejutását a növénybe.

A felszedést követően – amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik – a kezelt hagyma 7–10 napos utóérlelése, renden szárítása a Fazor biológiai hatása szempontjából előnyös lehet.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: közepesen veszélyes