Arysta

A kalászosok rézigénye magas (60–120 g/ha). Erre a tápelemre a nö­vénynek minden fejlődési szakaszában nagy szüksége van. A növény­ben rendkívül kis mértékben szállítódik, erősen kötődik a gyökér szö­ve­teiben és a már kialakult föld feletti növényrészekben. A levél­trágyaként kijuttatott réz éppen ezért nagyon jól hasznosulhat, különösen akkor, ha a talaj rézellátottsága nem megfelelő. Talajvizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az ország mezőgazdaságilag művelt területeinek túlnyomó részén kisebb-nagyobb mértékben kimutatható a rézhiány. Pótlása különösen azokon a területeken elengedhetetlen, ahol kimondottan intenzíven történik az őszi búza termesztése, nagy adagú nitrogénműtrágyázás mellett. Ekkor ugyanis a nitrogén jó hasznosulásához elengedhetetlen a jó rézellátás is.

A kalászos növények esetében a megfelelő mangánellátottságnak a növények optimális nitrát-anyagcseréje szempontjából van jelentősége. A növény mangán hiányában a nitrát formájú nitrogént nem képes hasznosítani, ami a betakarított termés mennyiségét és minőségét egyaránt befolyásolja. A mangán növényen belüli transzlokációja minimális, az idősebb növényi részekből nem vándorol a fiatalabbak irányába, ezért hiánya is a fiatal leveleken mutatkozik meg leghamarabb.

Technológiai javaslat
Javasolt dózis: 2–4 kg/ha.

A kijuttatás optimális időpontjai:
– bokrosodás vége – szárbaindulás eleje
– zászlóslevél kiterülése – kalászhányás

Az Adob Extra Gabona lombtrágyát az egyéb növényvédelmi beavatkozások során (pl. lombvédelem, kalászvédelem) célszerű kijuttatni. Első alkalommal a bokrosodás vége – szárbaindulás kezdete időszakában, második alkalommal a zászlóslevél kiterülésének időszakában alkalmazzuk. Amennyiben egy alkalommal tervezzük a felhasználását, akkor azt a zászlóslevél kiterülése-kalászhányás időszakára időzítsük.

Terméktulajdonságok
Kiemelkedően magas mikroelem-tartalom.
Az Adob termékek különlegessége a vízoldható levéltrágyák lényegében, a mikroelemtartalomban rejlik, mely nagy átlagban 2-4-szerese esetenként 10-szerese a jelenleg forgalomban lévő komplex levéltrágyákénak.

Jó oldhatóság:
Több tulajdonságának köszönhetően (jó minőségű alapanyagok,
mikrogranulált mikroelemek, stb.) tökéletesen feloldható a permetlében. A készítmény a beoldást követően valódi oldatot képez.

Mikrogranulált formuláció:
A mikroelemek nem por, hanem mikrogranulátum formátumban vannak jelen. Ez több előnyös tulajdonságot is jelent (egyenletesebb eloszlás a termékben, összetapadás kockázata kisebb, jobb oldódás, stb.)

Keverhetőség – fitotoxicitás:
A kiváló formulációnak köszönhetően a termék tapadásgátló adalékanyagot nem tartalmaz, ami mind keverhetőségi szempontból, mind pedig a kisebb fitotoxicitási veszély miatt előnyös.

A termék növényvédő szerekkel általában jól keverhető. Keverési próba minden esetben szükséges. Permetlé készítésekor először az Adob levéltrágyát oldjuk be, utána a többi készítményt. Más termékekkel tankkombinációban történő kijuttatásnál ezt figyelembe kell venni. Lúgos kémhatású növényvédő szerek a műtrágyában lévő kelátkötéseket roncsolhatják, így a mikroelemek nem jutnak be a növénybe.

Tankkombinációban történő ki­juttatásnál ezt figyelembe kell venni.
A termék a nitrogént nem karbamid, hanem más formában (ammónium-nitrát, kálium-nitrát, ammónium-szulfát stb.) tartalmazza, ami a nitrogénhasznosulást lassabbá teszi, de a felhasználás szempontjából biztonságosabb.

Összetétel: %

N P2O5 K2O MgO S Cu Fe Mn Mo Zn
15 15 15 2,7 2,2 0,2 0,1 0,4 0,01 0,1
Technikai információk

Kiszerelés: 25 kg-os műanyag zsák.