Arysta

A szintetikus piretroidok csoportjába tartozik, a rovarok idegrendszerét bénítja. Kontakt és gyomorméreg, gyors, taglózó és repellens hatással rendelkezik.

Hatástünet, szelektivitás
A hatás kezdetben a rovar rendellenes mozgásában, majd pusztulásában mutatkozik meg. A készítmény széles hatásspektrumú, nem szelektív rovarölő szer szívó- és rágó kártevők ellen.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 50 g/l lambda-cihalotrin
Formuláció: EC (emulzióképző koncentrátum)
Forgalmazási kategória: II.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 1 l-es műanyag flakon
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Kalászosok (őszi búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé, rozs, zab) vetésfehérítő bogár, levéltetvek, gabonapoloskák 0,15 250–400 30
Repce, mustár repcedarázs, repcebolha, levéltetvek, repcefénybogár, ormányosbogarak 0,15 250–400 28
Zöld hüvelyesek (borsó, bab) borsó-ormányos, levéltetvek 0,15 300-500 3
Száraz hüvelyesek (borsó, bab, lencse) borsó-ormányos, levéltetvek 0,15 300–500 14
Cukorrépa lisztes répabarkó, répabolha, bagolylepkék lárvái, levéltetvek 0,15 300–500 14
Burgonya levéltetvek 0,15 400-600 14
Javasolt növényvédelmi technológia

Kalászosokban a vetésfehérítő bogarak, a levéltetvek és a gabonapoloskák elleni permetezést az imágók táblára történő betelepedése, illetve a lárvák tömeges kelése idején kell elvégezni. A védekezés szükségességéről az egyedszámok felmérése alapján lehet dönteni. Szükség esetén a kezelés 10–14 nap múlva megismételhető. Utolsó kezelés fenostádiuma: késői tejesérés.

Repcében és mustárban a repcedarázs fiatal lárvái, valamint repcebolha esetében a betelepedő imágók ellen kell időzíteni a védekezést (szikleveles – néhány lombleveles állapot). A permetezést levéltetvek, repce-szárormányosok, repcefénybogarak és repce-becőormányosok ellen a kártevők táblára történő betelepedése idején a bogarak egyedszámának folyamatos megfigyelése alapján kell elvégezni. Szükség esetén a kezelés 10–14 nap múlva megismételhető. Utolsó kezelés fenostádiuma: becőképződés.

Hüvelyesekben a levéltetvek elleni védekezést a kártevők megjelenésekor, a telepek kialakulása előtt kell megkezdeni. Az egyedek betelepedése és felszaporodása sárgatálas megfigyeléssel és növényvizsgálattal követhető nyomon. Szükség esetén a kezelés 14 nap elteltével megismételhető. A megfelelő tapadás érdekében a kijuttatás során nedvesítőszer használata szükséges. Utolsó kezelés fenostádiuma: zöldhüvelyeseknél a végleges hüvelyméret, száraz hüvelyeseknél érés állapotában.

Cukorrépában a barkók, a bolhák és a levéltetvek betelepedése idején, az első kártételek észlelésekor célszerű kijuttatni a készítményt. A bagolylepkék lárvái ellen a permetezést a lárvakelés időszakára időzítve ajánlott elvégezni. Szükség esetén a kezelés 10-14 nap múlva megismételhető. Utolsó kezelés fenostádiuma: sorzáródás vége.

Burgonyában a levéltetvek elleni védekezést a kártevők megjelenésekor, a telepek kialakulása előtt kell megkezdeni. Az egyedek betelepedése és felszaporodása sárgatálas megfigyeléssel és növényvizsgálattal követhető nyomon. Szükség esetén a kezelés 10–14 nap múlva megismételhető. Utolsó kezelés fenostádiuma: levélsárgulás kezdete.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: mérsékelten kockázatos
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes