Arysta

Rovarölő permetezőszer

A rovarok kutikulájának kitinszintézisét gátolja. Megzavarja a vedlési folyamatukat, ezért a fejlődő lárva új bőrszövetébe nem tud beépülni a fehérje. Az így kialakuló hártyaszerű külső bőrszövet vedlés közben nem képes ellenállni a belső nyomásnak és a kártevő belepusztul a vedlésbe.
Ebből következik, hogy a készítmény elsősorban lárvicid, ami azt jelenti, hogy a lárvából kialakuló új fejlődési alak életképtelenné válik. Továbbá tojásölő hatását figyelték meg sok rovarfajnál. Ilyenkor a tojás peteburkán keresztül felszívódó hatóanyag gátolja a fejlődési folyamatot.
A Dimilin egyes rovarok imágóinál – pl. a cserebogár esetében – meddőséget okoz.

Hatékonyság és szelektivitás
Kontakt módon hat, ezért elsősorban a rágókártevők rovarölő szere. Hatását a felvételtől számított 4-7 napon belül fejti ki.

Hatályos rendelkezések
A 04.2/2190-1/2017. NÉBIH számú engedélyokirata alapján 2018. szeptember 8. napja után étkezési vagy takarmányozási célra termesztett kultúrákban a Dimilin 25 WP rovarölő permetezőszert TILOS felhasználni!
2018. szeptember 8. napja után erdő területeken tilos növényeket, erdei termékeket gyűjteni étkezési vagy takarmányozási célra a kezeléstől számított 90 napig.

Légylárva mentesítés
Eredményesen használható állattartó telepek légylárva mentesítésére is. A trágya kezelése esetén a nyüvek nem fejlődnek ki. A már kifejlett legyeket viszont nem pusztítja el.
Állati trágyában tenyésző legyek, házi legyek (Musca domestica), csillárlégy (Fannia canicularis) és szuronyos istállólegyek (Stomoxis calcitrans) lárváinak fejlődésgátlására használható.
A Dimilin-ből vízzel permetlevet kell készíteni és azzal az istállók, ólak padozatát, a falszögleteket, réseket, repedéseket és a trágya felületét le kell permetezni. A biológiai hatékonyságot Silwet Star hozzáadásával fokozhatjuk.

A kezelést légyszezonban 4-6 hetente meg kell ismételni. A Dimilin csak a legyek lárváit, a nyüveket pusztítja el. Ezért a kifejlett legyek ellen mérgezett csalétek felkenésével, hideg ködképzéssel, vagy permetezéssel kell védekezni. A további légyrajzások megakadályozása érdekében ilyenkor is javasolt a Dimilin a legyek tenyészőhelyeinek kezelésére.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 250 g/kg diflubenzuron
Formuláció: WP (nedvesíthető por)
Forgalmazási kategória: II.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Kiszerelés: 0,5 kg-os papírdoboz, 5 kg-os papírzsák
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Erdő (lombhullató és örökzöld fafajok), díszfák, díszcserjék lombrágó hernyók (aranyfarú-, gyapjas-, gyűrűs lepke, fenyőilonca, amerikai fehér medvelepke, vadgesztenye-levélaknázómoly) 0,2-0,5 földi 500-1500
légi: 50-80
Nincs korlátozás
Javasolt növényvédelmi technológia

Étkezési vagy takarmányozási célra a készítménnyel kezelt növényeket tilos felhasználni!
A kezelt erdő területekről tilos étkezési vagy takarmányozási célra növényeket, erdei termékeket gyűjteni a kezeléstől számított 90 napig! A kezelt területeken jól látható helyen figyelmeztető táblákat kell kihelyezni.

Erdők (lombhullató és örökzöld fafajok), díszfák, díszcserjék lombrágó hernyói ellen 0,2-0,5 kg/ha mennyiségben javasolt az alkalmazása. A védekezéseket előrejelzésre alapozva kell elvégezni. Vadgesztenyelevél-aknázómoly ellen 0,05 %-os töménységben kell kipermetezni a készítményt. A védekezést feromoncsapdás rajzásmegfigyelés alapján a lepkék csúcsrajzásában nedvesítőszerrel kombinálva kell megkezdeni. Későbbi időpontban elvégzett kezelés az aknában levő kis lárvák ellen már nem kielégítő. A tavaszi áttelelő és első nyári nemzedék ellen egy kezelés is elegendő. A második nyári nemzedék ellen az elhúzódó rajzás miatt további védekezések is szükségesek lehetnek. A szer önmagában csak pontos rajzásmegfigyelés alapján, jó időzítéssel hatékony. A tavaszi áttelelő nemzedék elleni sikeres védekezés jelentősen csökkenti a lombkorona magasabb szintjében későbbiekben megjelenő új aknák számát. A hasznos parazitoidok védelme érdekében az imágók elleni piretroidos kombinált védekezést csak a tavaszi áttelelő nemzedék ellen, erős rajzás idején javasolt végezni. A rovarölő szeres kezeléseket hatékonyan egészíti ki a bábokkal fertőzött levelek őszi megsemmisítése. A készítmény kijuttatása lehetőleg nagy
lémennyiséggel és nedvesítőszer együttes alkalmazásával történjen.

A készítményt közterületen csak felsőfokú növényvédelmi képesítéssel és hatályos engedéllyel rendelkező személy irányítása mellett lehet kijuttatni.
A közterületeken történő felhasználáskor a kezelésről az érintett lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell, és fel kell hívni a figyelmet a kezeléssel járó közegészségügyi előírások betartására.
Frissen kezelt, permetezett területen tartózkodni tilos!
Ügyelni kell arra, hogy a közterületről ne sodródjon el a permetezőszer étkezési vagy takarmányozási célra termesztett növényekre.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes