Arysta

Rovarölő permetezőszer

Kontakt és gyomorméreg, a központi és a perifériás idegsejteket bénítja.

Hatástünet, szelektivitás
A hatás gyorsan jelentkezik (taglózó). A rovarok mozgása rendellenessé válik, majd elpusztulnak. A Cyperkill Max nem szelektív rovarölő szer.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 456 g/l karboxilát sztirol 1,3-butadién + 71 g/l alkohol alkoxilát
Formuláció: EC (emulzióképző koncentrátum)
Forgalmazási kategória: II.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 1 l-es műanyag flakon
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (ml/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Kalászosok (búza, árpa, rozs, zab) levéltetvek, vetésfehérítő bogár, gabonapoloska 50 250–400 28
Takarmány és csemegekukorica kukoricabogár, kukoricamoly, bagolylepkék 100–150 300–500 nk
Repce, mustár levéltetvek, repcefénybogár, ormányosbogarak, repcedarázs, repcebolha 50 250–400 49
Burgonya levéltetvek 50-60 400–600 7
Cukorrépa, cékla, takarmányrépa répabolha, lisztes répabarkó, levéltetvek, bagolylepkék 50 400–600 14
Len lenbolha, lentripsz 50 250–400 7
Hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma) hagymamoly, dohánytripsz, hagymalégy 50 400–500 7
Száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csillagfürt) levéltetvek, ormányosbogarak, gyapottokbagolylepke, tripszek 50 400–600 7
Friss hüvelyesek (bab, borsó) levéltetvek, ormányosbogarak, gyapottokbagolylepke, tripszek 50 400–600 7
Sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller levéltetvek 50 400–600 7
Retek, feketegyökér földibolhák, káposztalégy 50 400–600 7
Fejes káposzta, bimbós kel, karfiol, brokkoli bagolylepkék, hernyókártevők, levéltetvek 50 400–800 7
Saláta, endívia, rukkola bagolylepkék, levéltetvek 50 400–600 7
Fűszernövények szívó- és rágókártevők 50 400–800 7
Dísznövények szívó- és rágókártevők 30–150 400–1500 nk
Javasolt növényvédelmi technológia

Kalászosokban (búza, árpa, rozs, zab) a készítményt a vetésfehérítő bogarak, a levéltetvek vagy a poloskák tömeges betelepedése, illetve a lárvakelés kezdetén kell kijuttatni. A kezelést szükség szerint 10–14 nap múlva meg lehet ismételni.

Kukoricában a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezéseket a lepkék csúcsrajzásáig, a tojásrakás előtt kell elvégezni. A rajzás menetét fény-, ill. feromon-csapda segítségével célszerű nyomon követni. A kukoricamoly elhúzódó rajzása esetén szükséges lehet a védekezés megismétlése. A védekezést a tömeges rajzás idejére, lehetőleg a bogarak tojásrakása előtti időre kell időzíteni. A bogarak rajzásdinamikájáról sárga ragadós csapdák segítségével, a tojásrakásról az imágók tojástartalmának egyedi vizsgálatával (a bogarak potrohának enyhe megnyomásával és kézi nagyító segítségével) lehet tájékozódni. A kukorica virágzása idején (BBCH 61-68) a rovarölő szerrel permetezni tilos!

Repcében, mustárban a védekezést repcefénybogár, repceszár-ormányos, repcebecő-ormányos, repcebolha ellen a kártevők táblára történő betelepedési időszakában, az imágólétszám figyelemmel kísérése mellett javasolt elvégezni. Repcebolha esetén a károsított levélfelület ismeretében kell dönteni a védekezések szükségességéről. A repce, mustár virágzása idején rovarölő szerrel permetezni tilos!

Burgonyában a kezelést a levéltetvek ellen a tömeges betelepedés idején célszerű elvégezni. A kezelést szükség szerint 10–14 nap múlva meg lehet ismételni.

Cukorrépában a bagolypillék ellen a fiatal (L1-L2) lárvák megjelenésekor szükséges a készítményt kipermetezni. A levéltetvek, a répabolha és a répabarkó elleni védekezést a kártevők táblára történő betelepedése kezdetén célszerű elvégezni.

Lenben a lenbolha vagy a lentripsz táblára történő tömeges betelepedése idején célszerű a kezelést elvégezni.

Hagymafélékben (vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma), póréhagymában tripszek ellen a készítményt kék, fehér vagy sárga színű ragadós lappal végzett megfigyelés alapján, a kártevők betelepedésének időszakában, a felszaporodás kezdetén ajánlott kijuttatni. Hagymamoly ellen a nőstények tojásrakása idején ajánlott védekezni. Hagymában hagymalégy ellen 2-3 leveles állapotban kell a kezelést végezni. A permetlé megfolyása ellen tapadásfokozó szer használata szükséges. A kezelést szükség szerint 10–14 nap múlva meg lehet ismételni.

Hüvelyesekben: száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csillagfürt), friss hüvelyesek (bab, borsó) tripszek ellen a készítményt kék, fehér vagy sárga színű ragadós lappal végzett megfigyelés alapján, a kártevők betelepedésének időszakában, a felszaporodás kezdetén ajánlott kijuttatni. Bagolypillék ellen a fiatal (L1-L2) lárvák megjelenésekor szükséges a készítményt kipermetezni. A levéltetvek és az ormányosbogarak elleni védekezést a kártevők táblára történő betelepedése kezdetén célszerű kezdeni. A permetlé megfolyása ellen tapadásfokozó szer használata szükséges. A kezelést szükség szerint 10–14 nap múlva meg lehet ismételni.

Gyökérzöldségekben (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, retek, feketegyökér) levéltetvek ellen betelepedéskor, sárgatálas megfigyelés alapján, az első telepek kialakulása előtt célszerű elkezdeni a védekezést. A kezelést szükség szerint 10–14 nap múlva meg lehet ismételni.

Káposztafélékben (fejes káposzta, bimbós kel, karfiol, brokkoli) a káposztalepke és bagolylepkék fiatal lárváinak megjelenésekor ajánlatos a permetezést elvégezni. A kezelés a levéltetvek ellen is hatásos. A megfelelő hatás elérése céljából nedvesítőszer alkalmazása szükséges.

Salátában, endíviában és borsmustárban (rukkolában) az első levéltetű-kolóniák illetve gyapottok-bagolylepke egyedek megjelenésének észlelésekor indokolt a védekezés elkezdése. A védekezés célja annak megakadályozása, hogy a kártevők a salátafejbe is bejussanak. Szükség esetén a védekezést 10 nap múlva meg kell ismételni.

Fűszer- és dísznövények szívó- és rágó kártevői ellen a védekezést az első imágók megjelenése után célszerű időzíteni, és szükség esetén 10–14 nap múlva megismételni.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap (beszáradásig)
Méhekre való veszélyesség: kifejezetten kockázatos. A méhek és a beporzó rovarok védelme érdekében virágzási időszakban, illetve a virágzást megelőző 1 napon belül nem alkalmazható. Mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes