Arysta

Gyomirtó és deszikkáló permetezőszer

A Sunflex 40 EC azonos a Bromotril 40 EC 9946/1992. FM számon engedélyezett permetezőszerrel.

A Sunflex 40 EC kontakt hatású készítmény, a fotoszintézis során az elektronátvitelt gátolja, így a sejt membránlipidjei károsodnak, melynek eredményeként az érzékeny gyomnövények, kultúrnövények levelei leperzselődnek.

Hatástünet, szelektivitás
A kétszikű növényeket, gyomokat perzseli, az egyszikűeket viszont nem károsítja. Repcében légi úton is biztonságosan kijuttatható, mivel más lombtalanításra használt gyomirtó szerekkel ellentétben a Sunflex 40 EC az egyszikű kultúrákra nem jelent veszélyt.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 400 g/l bromoxinil
Formuláció: EC (emulzióképző koncentrátum)
Forgalmazási kategória: II.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 5 l és 10 l-es műanyag kanna
Légi kijuttatás: káposztarepce és napraforgó kultúrákban engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Felhasználás A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Kukorica magról kelő kétszikű gyomok 0,6–0,9 250–300 60
Búza (őszi) magról kelő kétszikű gyomok 0,8–0,9 250–300 60
Napraforgó lombtalanítás 1,5 200–300
60–80 (légi)
10
Őszi káposztarepce lombtalanítás 1–1,2 + Silwet Star 0,05 200–300
50–60 (légi)
10
Javasolt növényvédelmi technológia

Eredményesen használható az őszi búza és a kukorica posztemergens gyomirtására, valamint a repce és a napraforgó állományszárítására. A Sunflex 40 EC közepes gyomosodású repce esetén is biztonsággal használható.
Őszi káposztarepcében a Sunflex 40 EC 1,2 l/ha-os dózisát akkor kell kipermetezni, amikor a becők 75–80 %-a aranybarna, a bennük lévő magvak már barnák és kimorzsolhatók. A permetlé cseppmérete nem lehet kisebb, mint 500 mikron. A permetlé elsodródásának megakadályozására légi kijuttatás esetén cseppnehezítő adalék használata kötelező (pl. Elastiq Ultra). Évelő egy- és kétszikű gyomnövényekkel, galajjal erősen felgyomosodott repcében gyengébb a hatékonysága.

Napraforgóban a Sunflex 40 EC-t 1,5 l/ha-os dózisát a kaszatok 25–30 %-os nedvességtartalmánál kell kijuttatni. Ennek során figyelembe kell venni, hogy a növények 5-6 nappal a kezelést követően száradnak le. A túl korán végzett kezelés terméscsökkentő, minőségrontó lehet.

Napraforgó vetőmag-előállítás esetében nem javasoljuk a dóziscsökkentést, inkább a Sunflex 40 EC Silwet Star adalékanyaggal kombinációban történő kijuttatását ajánljuk.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes