Arysta

Gyomirtó permetezőszer

A dikamba hatóanyag az aromás karbonsavak hatóanyagcsoportba tartozik, míg a 2,4-D, MCPA és MCPB hatóanyag a fenoxi-alkán karbonsavak hatóanyagcsoportba sorolható. Mind a négy hatóanyag a természetes auxinhoz hasonlóan fejti ki hatását. A szintetikus auxinokat sokkal nagyobb koncentrációban juttatjuk ki, így végül is a kétszikű gyomnövények pusztulását a herbicid (szintetikus auxin) túladagolása és ennek következtében a növekedés kontrolljának a megszűnése idézi elő. A pusztulás fázisainak sorrendje nagymértékben függ a fajoktól, továbbá a növényen belül a szövetek korától, valamint élettani állapotuktól.

Hatástünet, szelektivitás
A készítmény kultúrgyep területek magról kelő és évelő kétszikű gyomnövényeinek írtásásra ajánljuk.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 70 g/l 2,4-D + 70 g/l MCPA + 42 g/l MCPP-P + 20 g/l dikamba
Formuláció: SL (folyékony, vízben oldható koncentrátum)
Forgalmazási kategória: III.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 1 l-es műanyag flakon és 5 l-es műanyag kanna
Légi kijuttatás: nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Kultúrgyep Magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények 10 1000 előírás szerinti felhasználás esetén nincs korlátozás
Kultúrgyep Magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények 100 ml/100 m2 (házikerti dózis) 10 l/100 m2 (házikerti dózis) előírás szerinti felhasználás esetén nincs korlátozás
Javasolt növényvédelmi technológia

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

A készítmény a gyepet alkotó pázsitfűfélék bokrosodásának kezdetétől, áprilistól szeptemberig alkalmazható, fagymentes időszakban. A készítményt a gyep nyírását követően, a kétszikű gyomnövények növekedésének újbóli megindulása után kell kijuttatni permetezőgéppel 10 l/ha (100 ml/100 m2) dózisban 1000 l/ha (10 l/100 m2) vízmennyiséggel. Frissen nyírt gyepet nem szabad kezelni. Legalább egy hetet várni kell a gyep nyírását követően, hogy az elpusztítandó gyomnövények levelei újra kifejlődjenek. A kezelésnél ügyelni kell arra, hogy a permetlé kultúrnövényekre ne kerüljön, mert azokat maradandóan károsítja. A kijuttatás után legalább egy hétig nem szabad füvet nyírni. A készítmény alkalmazható teljes felületkezelés és foltkezelés formájában.

Újonnan telepített gyepfelületre a telepítés után 6 hónapig nem szabad kijuttatni a készítményt. Nem szabad száraz, aszályos időszakban használni, amikor a gyep stresszhatás alatt áll. A legelőkön tilos használni, a készítménnyel kezelt növény nem alkalmas takarmányozásra.

Gyártói ajánlás
Ne használja a Dicophart tartósan száraz időjárás esetén, vagy ha a kezelés utáni 6 órán belül csapadék várható! Ne használja réten, mezőn, legelőn a készítményt a lóhere elleni hatása miatt!

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: mérsékelten veszélyes