Arysta

Gyomirtó permetezőszer

A hormonrendszerre ható herbicidek csoportjába tartozik (pikolinsav-származék). A csírázást követően a koleoptil és hipokotil, majd a hajtáscsúcs, gyökércsúcs, kambium, axiális rügyek és a nóduszok merisztéma régióiban fejti ki hatását. A hormon típusú készítmények olyankor hatnak, amikor a növény intenzív növekedési szakaszban van (bokrosodás, szárbaindulás).

Hatástünet, szelektivitás
Hosszirányú növekedésgátlás, rügydifferenciálódás gátlása, virágzás gátlása. Már alacsony koncentrációban is irreverzibilisen gátolja az auxin-transzportot, szétroncsolja a szállítószöveteket. Tehát nem hormon hatású, hanem a hormon rendszert károsító készítmény.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 600 g/l klopiralid
Formuláció: SL (folyékony, vízben oldható koncentrátum)
Forgalmazási kategória: I.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 1 l-es műanyag flakon és 5 l-es műanyag kanna
Légi kijuttatás: kalászosokban 50–70 l/ha víz felhasználásával
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Kalászosok, repce, mustár, olajretek magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények 0,125–0,2 200–300 nincs korlátozás
Kukorica, vöröshagyma, len magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények 0,125–0,2 200–300 70
Cukorrépa acat, keserűfű-félék, napraforgó árvakelés 0,2–0,3 250–300 nincs korlátozás
Javasolt növényvédelmi technológia

Cukorrépában acattal, parlagfűvel, keserűfű-félékkel vagy napraforgó árvakeléssel fertőzött terület kezelésére alkalmazható. A szert a gyomok 2–4, a cukorrépa 4–6 leveles fejlődési stádiumában kell kijuttatni. 25 oC felett a fokozott fitotoxicitás-veszély miatt a szer nem használható.
Kalászos gabonában a kezeléseket a kultúrnövény háromleveles korától szárbaszökkenésig, kukoricában a háromleveles kortól 15–20 cm-es fejlettségig juttatható ki. Kalászosokban más engedélyezett készítménnyel (pl. 2,4–D, MCPA) kombinációban a szer mennyiségét 0,25–0,3 l/ha mennyiségig lehet csökkenteni.

Repcében a 4–6 leveles állapottól a virágbimbók megjelenéséig, lenben 8–12 cm-es fejlettség mellett, vöröshagymában a 3–4 leveles stádiumban, amikor a leveleken a viaszréteg már kialakult, és a hőmérséklet 20 oC alatt van, lehet elvégezni (zöldhagymában nem használható). Mustárban és olajretekben a kultúrnövény 4–6 leveles fejlettségi állapotában kell a készítményt kijuttatni. A magról kelő, kétszikű gyomnövények 2–4 valódi leveles, a Cirsium arvense tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre.

Keverhetőség
A készítmény keverhető a legtöbb cukorrépában használatos gyom­irtó szerrel. Tankkeverék készítésekor minden esetben végezzünk keverési próbát.

Egyéb technológiai javaslatok
- Kiadós csapadék hullása után célszerű a gyomirtás megkezdése előtt megvárni a kultúrnövény viaszrétegének újbóli megvastagodását.

– Az esetleges perzselés miatt a szert 25 oC felett ne használjuk, illetve este kezeljünk!

– A napraforgó árvakelést minden fenológiai fázisban jól irtja, de fontos, hogy a bimbós egyedekkel szemben csak magasabb dózisban működik (0,4–0,5 l/ha).

– A klopiralidnak az az előnye a hormonbázisú gyomirtó szerekkel szemben, hogy nemcsak a föld feletti zöld részeket pusztítja, hanem bejut a gyökerekbe, rizómákba, és ott a föld alatti rügyek nagy részét is elpusztítja. Ezzel jelentősen csökkenti az újrahajtást!

– Kombinációban is használható, de az esetleges fitotoxicitás elkerülése miatt lehetőleg önmagában kijuttatva alkalmazzuk.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelölésköteles