Arysta

Gombaölő permetezőszer

A dodin a gombasejtfal permeabilitását változtatja meg, ezen belül is a mitokondrium hártyájának működését gátolja, megakadályozva a légzési lánc alkotói közötti elektronátadást. Hatásmechanizmusát tekintve a gombaölő szerek között egyedinek mondható, így a szerrotációba jól beilleszthető.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 400 g/l dodin
Formuláció: SC (szuszpenzió koncentrátum)
Forgalmazási kategória: II.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Kiszerelés: 1 l-es műanyag flakon és 5 l-es műanyag kanna
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) varasodás 1,7–2,25 800–1200 60
Cseresznye, meggy blumeriellás, cerkospórás levélfoltosság 1,3–2 800–1200 14
Őszibarack tafrinás levélfodrosodás 2–2,25 500–1000 75
Javasolt növényvédelmi technológia

A készítménnyel almatermésűekben varasodás ellen – a fertőzési veszélytől függően – 2 alkalommal, pirosbimbó állapottól az 50 %-os gyümölcsnagyságig célszerű védekezni 7–10 naponként.

Cseresznyében és meggyben a védekezést a levélfoltosságot okozó kórokozók (Blumeriella, Cercospora) ellen a fertőzésveszély kialakulásakor, általában terméstisztulástól 7–10 naponkénti gyakorisággal kell elvégezni. A védekezéseket gyümölcsszüret után is folytatni kell a korai lombhullás megakadályozására, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő figyelembe vételével.

Őszibarackban kora tavasszal, rügyfakadástól hűvös, csapadékos időjárás esetén a fertőzési veszély fennállásáig (általában május közepéig) kell folytatni a védekezéseket. Erősebb fertőzési veszély, érzékeny fajta és termőhely esetén a magasabb dózis alkalmazása indokolt.
Egy vegetációban legfeljebb 2 kezelés alkalmazható, és a rezisztenciaveszély csökkentése miatt egy-egy alkalommal célszerű beiktatni más hatásmechanizmusú hatóanyagokat (pl. triazolok, anilinopirimidinek, ftálimidek) is.
A kijuttatáshoz bőséges permetlé (500–1200 l/ha) alkalmazása szükséges.

Egyéb technológiai javaslatok
A Syllit 400 SC egyedülálló hatásmódjának köszönhetően igen eredményesen alkalmazható megelőző (preventív), gyógyító (kuratív), illetve a fertőzés tovaterjedését gátló (eradikatív) kezelések céljára. Amennyiben a „szisztemikus blokk” valamelyik kezelése megkésik vagy nem sikerül és megjelennek a varasodás tünetei a levélen, akkor a készítmény eredményesen alkalmazható a járványhelyzet kialakulásának megakadályozására. Ilyen esetben mindig két kezelés között, önmagában használjuk a készítményt. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában 2–3 napnál hosszabb hatástartama a készítménynek valószínűleg nincs, ezért felszívódó készítmény kombinációs partnereként a Syllit 400 SC ezen időszakban nem javasolt.

A készítmény tünetek kezelésére történő alkalmazásával a rezisztencia kialakulásának a veszélye a dodin hatóanyaggal szemben megnő!

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes