Arysta

Gombaölő permetezőszer

A hatóanyag a gombák sejtlégzésének gátlásán keresztül fejti ki hatását. A védőhatás a mitokondriumokban található enzimek tiol-csoportjának megkötésén keresztül érvényesül.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 800 g/kg kaptán
Formuláció: WDG (vízben diszpergálható granuátum)
Forgalmazási kategória: I.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 5 kg-os papírzsák
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) varasodás, monília 1,25–2 500–1200 28
Csonthéjasok (cseresznye, meggy) sztigminás levéllyukacsosodás, monília, antraknózis 1,25–2 500–1200 21
Csonthéjasok (kajszibarack, őszibarack, nektarin, szilva) sztigminás levéllyukacsosodás, tafrinás levélfodrosodás, monília 1,25–2 500–1200 21
Paradicsom paradicsomvész, alternária, szürkerothadás 1,25–1,6 400–600 21
Javasolt növényvédelmi technológia

Almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) varasodás ellen a kezeléseket az aszkospóra-szóródás időszakában, preventív módon célszerű elkezdeni, és a fertőzés erőssége alapján 7–10 naponkénti gyakorisággal szükséges folytatni. Járványveszélyes időszakban a magasabb dózis alkalmazása indokolt. A védelmi hatás fokozásához a felszívódó készítmények blokkszerű használata ajánlott.

Őszibarackban és nektarinban a tafrinás levélfodrosodás ellen a kezeléseket a rügypattanást követő időszakban javasolt elvégezni 8-10 naponként 2-3 alkalommal, a fertőzési nyomástól függően önmagában, vagy felszívódó fungicidek kontakt kombinációs partnereként használva. Cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, nektarin, kajszibarack esetében a moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és sziromhulláskor célszerű permetezni.

Meggyben antraknózis ellen a kezeléseket a gyümölcsnövekedés kezdeti időszakára kell időzíteni. Zöldborsó nagyságú gyümölcsállapotig 1-2 alkalommal szükséges permetezni. Tavasszal, hűvös időjárás esetén a hajtás- és gyümölcsnövekedés idején végrehajtott kezelések a sztigminás megbetegedés ellen is védelmet nyújtanak.
A készítmény jégverést és vihart követően 12 órán belül kipermetezve segíti a sebzáródást és gátolja a fertőzések kialakulását. Ez utóbbi kezeléskor fokozottan kell ügyelni a várakozási idő betartására.

Paradicsomban a kezeléseket előrejelzésre alapozva, preventíven kell elkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 7–10 naponként szükség szerint megismételni.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 4 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes