Arysta

Gombaölő permetezőszer

A Mycostar azonos a 16370/2003. FVM számon engedélyezett Bravo 500 gombaölő permetezőszerrel.

Széles hatásspektrumú, hosszú hatástartamú kontakt gombaölő szer. Közömbösíti a glutationt a gombasejtek csírázásakor, ami a glikolízis és energiatermelés összeomlásához vezet.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 500 g/l klórtalonil
Formuláció: SC (vizes szuszpenzió koncentrátum)
Forgalmazási kategória: II.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 5 l-es műanyag kanna
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Kalászosok (őszi) levél- és kalászbetegségek 2 300–400 7
Burgonya alternáriás levélfoltosság, burgonyavész 2–2,2 600–800 7
Lucerna levélragya 3 400–600 7
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) varasodás 2,5–3 800–1000 21
Őszibarack tafrinás levélfodrosodás 2,5 800–1000 7
Szőlő peronoszpóra 2,5–3 600–1000 30
Paradicsom (szabadföldi és hajtatott) alternária, paradicsomvész, szeptória, szürkepenész 2,2–3 400–1500 7
Uborka (szabadföldi és hajtatott) peronoszpóra 2,5 400–1500 3
Borsó rozsda, peronoszpóra 2,5 300–500 7
Borsó csávázás: csírakori betegségek 2 l/t 300–500 7
Javasolt növényvédelmi technológia

A Mycostar hosszú hatástartamú, kontakt hatású gombaölő szer. A védekezést lehetőség szerint az előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel javasolt végezni.

Őszi kalászosokban a készítményt – lisztharmat, valamint rozsda- és üszögbetegségek kivételével – levél- és kalászbetegségek elleni védelem céljából kalászhányás végén, virágzás kezdetén célszerű kijuttatni. Szükség esetén, lisztharmat elleni védelem céljából, erre a célra engedélyezett készítményekkel – a keverhetőség ellenőrzése után – kombinálható.

Burgonyában és lucernában a védekezést az előrejelzésre alapozva vagy legkésőbb a kezdeti tünetek megjelenésekor kell megkezdeni, s szükség szerint – a fertőzés erősségétől és a környezeti feltételektől függően – 10–12 naponként meg kell ismételni.

Almatermésűekben varasodás ellen a védekezést az aszkospóraszóródás időszakában, megelőző jelleggel kell elkezdeni. A továbbiakban a kezeléseket a fertőzési veszély alakulása szerint, 8–10 napos gyakorisággal szükséges folytatni. Preventíven kijuttatva, a készítmény erős fertőzési nyomás mellett is tartós védelmet biztosít a kórokozóval szemben.
Őszibarackban tafrinás levélfodrosodás ellen a rezes lemosó permetezések után, megelőző jelleggel kell a kezeléseket végrehajtani. A fertőzési veszélytől függően a permetezést 7–10 napos gyakorisággal javasolt megismételni.

Szőlőben peronoszpóra ellen a védekezést preventíven kell megkezdeni, általában amikor a hajtások átlagos hossza eléri a 20–25 cm-t. A fertőzési kockázattól függően a további permetezéseket 7–10 napos időközökkel ajánlott folytatni.

Paradicsomban paradicsomvész ellen a kezeléseket megelőző jelleggel, lombzáródás előtt kell megkezdeni, míg szürkepenész, szeptóriás és alternáriás betegség ellen a virágzást követően, az első tünetek megjelenésétől javasolt védekezni. Csapadékos időben vagy öntözött körülmények között – a fertőzés erősségétől függően – a kezelést célszerű 7–10 naponként, többször megismételni.

Szabadföldi és hajtatott uborkában peronoszpóra ellen előrejelzés alapján megelőző módon, illetve a kezdeti tünetek megjelenését követően 7–10 napos időközökkel, 3–4 alkalommal javasolt védekezni.

Borsóban a csírakori betegségek ellen a készítményt nedves csávázással, a szélesebb hatásspektrum érdekében egyéb csávázószerrel kombinálva kell a mag felületére felvinni. A csávázás során 2 l/t ragasztó szer (pl.
Biokoll E) hozzáadása szükséges. Peronoszpóra és rozsda ellen két lombleveles állapottól a virágzásig megelőző jelleggel, illetve a kezdeti tünetek észlelésétől 7–10 naponként ajánlott permetezni. A megfelelő tapadás érdekében a permetléhez nedvesítőszer hozzáadása szükséges. Az okiratban a kijuttatáshoz feltüntetett vízmennyiségek javasolt értékek. A kijuttatás során a permetlé mennyiségét a kezelendő növényállomány fejlettségétől, lombfelületétől és művelésmódjától, valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani.

Kombinációs lehetőségek
A Mycostar egy hosszú hatástartamú (a kontakt készítmények között egyedülálló), környezetkímélő, kontakt gombaölő szer, mely csaknem az összes növénypatogén kórokozó ellen hat (kivéve a lisztharmatot, valamint rozsda- és üszögbetegségeket). Széles hatásspektruma és hosszú hatástartama miatt ideális partnere a felszívódó (szisztemikus) készítményeknek. Megelőző módon végezve a permetezéseket önmagában is használható.

Permetlékészítés
Töltsük a szükséges mennyiségű készítményt az előzetesen vízzel félig töltött permetlétartályba, majd folytonos keverés mellett töltsük fel vízzel a tartályt a kívánt mennyiségig. A permetezést folyamatos permetlékeverés mellett végezzük. A készítmény alkalmas egyéb növényvédő szerekkel, műtrágyákkal, növekedésszabályozó készítményekkel tankkombinációban való kijuttatásra. A keverhetőséget keveresi próbával minden esetben ellenőrizni kell.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes