Arysta

Gombaölő permetezőszer

Milcozebe DG minden tekintetben azonos a Dithane DG Neo-Tec 04.2/2764-1/2012. NÉBIH számon engedélyezett készítménnyel

Kontakt, hatását preventív módon kifejtő hatóanyag. A ditiokarbamátok szercsoportba tartozik, hatását különböző enzimek gátlásával fejti ki. A lisztharmat és a szürkepenész kivételével számos gombabetegség ellen hatékony mind szántóföldi, mind kertészeti kultúrákban. Rezisztenciát a hatóanyaggal szemben ezidáig – sok éve tartó felhasználása ellenére – nem tapasztaltak.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 750 g/kg mankoceb
Formuláció: DG (vízben diszpergálható)
Forgalmazási kategória: II.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 10 kg-os papírzsák
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) varasodás, egyéb gombabetegségek (kivéve lisztharmat) 2,1 400–1500 28
Őszibarack, nektarin, kajszi monília; gnomóniás, cilindrospóriumos levélfoltosság 2,1 500–1000 30
Szilva, cseresznye, meggy monília, blumeriellás levélfoltosság, szilvarozsda 2,1 500–1000 30
Szőlő (bor-, csemege-) peronoszpóra, szőlőorbánc 2,1 200–1000 56
Vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma peronoszpóra 2,1 200–600 28
Burgonya burgonyavész, alternária 2,1 200–800 7
Paprika fenésedés 2,1 500–1000 3
Paradicsom, padlizsán paradicsomvész, alternária, szeptória 2,1 200–800 3
Majoranna alternária 2,1 200–800 7
Tárkony rozsdabetegség 2,1 200–800 7
Dohány peronoszpóra 2,1 400–600 21
Javasolt növényvédelmi technológia

Almatermésűekben a kezeléseket az aszkospóra-szóródás időszakában, preventív módon célszerű elkezdeni, és a fertőzés erőssége alapján 10–14 naponkénti gyakorisággal szükséges folytatni.
Őszibarackban, nektarinban, kajsziban, szilvában, cseresznyében és meggyben tafrinás levélfodrosodás ellen a védekezéseket rügyfakadáskor kell kezdeni, ezt követően 14 naponta ismételni.
Moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen a virágzás kezdetén, fővirágzásban és virágzás végén célszerű permetezni. A készítmény tavasszal, hűvös időjárás esetén levéllyukacsosodás és rozsdabetegségek ellen is megfelelő védelmet nyújt.
Moníliás gyümölcsrothadás ellen gyümölcsnövekedés alatt áztatásszerű védekezéssel, 14 naponkénti ismétléssel, valamint jégverést és vihart követően 12 órán belüli permetezéssel használható, a várakozási idő szigorú betartásával. A további szükséges kezelésekre más hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket kell használni.

Szőlőben (bor-, csemege-) a készítményt a fertőzésveszélyes időszakban preventív jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni, és a fertőzési nyomástól függően célszerű megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt.

Vörös-, fok- és mogyoróhagymában a védekezést előrejelzés alapján, preventíven kell elkezdeni, és a kezelést a fertőzési viszonyoktól függően célszerű folytatni. A kijuttatás során a kultúrában nedvesítőszer használata javasolt.

Burgonyában az első kezelést előrejelzés ismeretében a sorzáródáskor kell elkezdeni és a fertőzési nyomás ismeretében kell megismételni. Járványveszélyes időszakban 7, közepes fertőzési helyzet mellett 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló javasolt.
Alternáriás betegség ellen az első védekezések a virágzást követően az első kezdeti tünetek megjelenésekor javasolhatók.

Paradicsomban, padlizsánban, paprikában előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel vagy legkésőbb a kezdeti fertőzési tünetek megjelenésekor szükséges védekezni. Járványveszélyes és öntözött körülmények mellett 7, közepes fertőzésnél 10, gyenge fertőzésnél 14 napos permetezési forduló ajánlott.

Majorannában, tárkonyban és dohányban az első tünetek megjelenésekor, illetve az időjárás alakulásától függően kell kijuttatni.
Szükség esetén a kezelést 7-10 nap múlva meg lehet ismételni.

Csapadékos időben és öntözéses termesztésben az egymást követő kezeléseket rövidebb permetezési fordulóval célszerű végezni. A permetlé mennyiségét a megadott értékhatárok között a növény lombozatának fejlettségétől függően kell meghatározni. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

A készítmény nem keverhető olajos és lúgos kémhatású szerekkel!

Önmagában történő felhasználás esetén nedvesítőszer alkalmazása javasolt.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes