Arysta

Gomba- és baktériumölő permetezőszer

Preventív hatású kontakt gomba- és baktériumölő szer. A permetlével érintkezve a spórák és a baktériumok felveszik a rezet, ami akadályozza a csírázásukat és sejtosztódásukat. A réz megszakítja a patogén károsítók anyagcseréjét azáltal, hogy sok enzim reakcióját gátolja, konkurense egyéb fémeknek a sejten belüli kelátképzésben, és inaktiválja a sejtmembrán-fehérjék képzését.

Hatásspektrum
A Funguran-OH 50 WP baktericid és fungicid szerként is használható. Gombák közül hatékony többek között az Alternaria, Plasmopara, Peronospora, Venturia, Taphrina, Monilia, Stigmina, Gnomonia, Cercospora, Phytophthora, Nectria, Mycosphearella, Colletotrichum, Hemileia stb. fajok ellen.
A baktériumok közül az Erwinia, Pseudomonas spp., Xanthomonas spp. stb. ellen hatékony.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 77 % rézhidroxid, ami 50 % fémréznek felel meg
Formuláció: WP (vízben oldható por)
Forgalmazási kategória: III.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Kiszerelés: 1 kg-os papírdoboz, 10 kg-os papírzsák
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Szőlő peronoszpóra, orbánc virágzás előtt: 2 virágzás után: 3 800–1200 21
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) baktériumos és gombás eredetű ágelhalás, egyéb gombabetegségek (kivéve lisztharmat) 2–3 800–1500 10
Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya) tűzelhalás 3-4 800–1500 10
Csonthéjasok (őszibarack, kajszi, cseresznye, meggy, szilva) baktériumos és gombás eredetű ágelhalás, levéllyukacsosodás, monília, apiognomonia, tafrina 2–3 800–1500 21
Málna levél- és vesszõbetegségek 2–3 500-1500 4
Szeder, ribiszke, köszméte, fekete bodza levél- és vesszõbetegségek 2–3 500-1500 14
Szamóca levélbetegségek 2–3 400–600 4
Héjas gyümölcsűek (dió, mogyoró, mandula, gesztenye) baktériumos és gombás betegségek (kivéve lisztharmat) 2–3 800–1500 21
Paprika, paradicsom baktériumos és gombás betegségek (kivéve lisztharmat) 2–3 400–800 7
Uborka baktériumos és gombás betegségek (kivéve lisztharmat) 2–3 400–800 3
Görögdinnye, sárgadinnye, sütőtök, cukkini baktériumos és gombás betegségek (kivéve lisztharmat) 2–3 400–600 14
Bab baktériumos betegségek, fenésedés, rozsda 2–3 400–600 4
Borsó baktériumos betegségek, aszkohita, peronoszpóra, rozsda 2–3 400–600 4
Vöröshagyma, fokhagyma peronoszpóra 2–3 400–600 14
Burgonya fitoftóra, alternária 2–3 400–600 7
Cukorrépa cerkospóra, ramulária, fóma 2–3 300–600 21
Javasolt növényvédelmi technológia

Szőlőben a kezeléseket szőlőperonoszpóra ellen az előrejelzésre alapozva, preventíven célszerű elkezdeni a 20–25 cm-es hajtásállapot körül, majd a fertőzés alakulása szerint 7–14 naponként javasolt folytatni. A fürtzáródás utáni kezelések kedvezően befolyásolják a szürkepenész elleni hatékony védekezéseket is.
Almatermésű kultúrákban baktériumos, gombás eredetű betegségek ellen (varasodás, monília, ágelhalás stb.) a tavaszi és őszi időszakban, lemosó permetezés formájában javasolt kijuttatni.

Tűzelhalás ellen a védekezéseket megelőző jelleggel, rügyfakadástól zöldbimbós állapot végéig 2–3 alkalommal lehet elvégezni, legalább 7–10 napos gyakorisággal, nagy lémennyiséggel. A termés viaszosodását követően zárópermetezésre a készítmény újból használható a rézérzékenység, illetve perzselési veszély figyelembevételével. Faiskolai alany-, csemete- és oltványkertben tűzelhalás ellen a védekezéseket a fertőzést megelőző időszakban 7–14 naponként, 300–400 l/ha vízzel, 2–3 alkalommal kell elvégezni.

Őszibarack tafrinás betegsége ellen a védekezéseket lemosásszerű permetezéssel legkésőbb rügyfakadáskor be kell fejezni a perzselési veszély elkerülése érdekében. A baktériumos, gombás eredetű ágelhalás ellen a kezeléseket ősszel, a lombhullás kezdetén javasolt elvégezni.

Szilvában, meggyben, cseresznyében levéllyukacsosodás, moníliás betegségek ellen a permetezéseket a vegetációs időszakban folyamatosan, kajsziban monília ellen pirosbimbós állapotig, a fertőzés alakulása szerint célszerű elvégezni.

Bogyósokban a vegetációs időszak elején és a termés betakarítása után vessző- és levélbetegségek ellen lemosásszerűen javasolt a kezelés.

Héjas gyümölcsűekben a betegségek megjelenését követően el kell kezdeni a kezeléseket, és a fertőzés erősségétől függően 14 naponként ismételni.

Zöldségfélékben paprikában, paradicsomban, kabakosokban, babban, borsóban, hagymában baktériumos és gombás betegségek ellen a kezeléseket az előrejelzésre alapozva, megelőző módon, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges elkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 2–5 alkalommal 7–14 naponként célszerű megismételni. Hagyma és borsó permetezésénél a permetlé tapadásfokozásához nedvesítőszer hozzáadása indokolt.

Burgonyában a kezeléseket az előrejelzésre alapozva, preventíven kell elkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint 7–12 naponként szükség szerint megismételni.

Cukorrépában a védekezéseket (lisztharmat kivételével) az egyéb levélbetegségek ellen megelőző jelleggel vagy legkésőbb az első tünetek megjelenése idején kell megkezdeni.
Az időjárási körülmények, illetve a járványhelyzet alakulásától függően 7–10 naponként célszerű megismételni.

Keverhetőség
Tankkeverék készítésekor végezzünk keverési próbát! A legtöbb gombaölő készítménnyel keverhető.

Kombinációs lehetőségek
Általánosságban a szisztemikus készítmények mellett javasolt kontakt partnerként használni a keverési próba elvégzése után.

Egyéb technológiai javaslatok
A Funguran-OH 50 WP esőállósága a hasonló készítmények között egyedülálló.
Azokban a kultúrákban, melyekben a baktériumos betegségek gondot okozhatnak (bab, paradicsom,burgonya stb.), a gombaölő szerekkel „megtisztított” felületen a baktériumok szabadon támadhatnak. A Funguran-OH 50 WP alkalmazásával a legújabb típusú gombaölő készítmények hatását is kiegészíthetjük baktericid hatással.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes