Arysta

Gombaölő permetezőszer

A metkonazol szisztemikus hatóanyag. Megelőző és gyógyító hatással rendelkezik. A szterol bioszintézist gátló triazolok kémiai csoportjába tartozik, amely az ergoszterol bioszintézisének gátlásán keresztül fejti ki hatását. Növekedésszabályozóként a gibberellin bioszintézisének megakadályozásával hat, így a megnyúlásos növekedést gátolja.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 60 g/l metkonazol
Formuláció: EC (emulzióképző koncentrátum)
Forgalmazási kategória: I.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Kiszerelés: 5 l-es műanyag kanna
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Kalászosok (őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs, tritikálé) lisztharmat, gabonarozsdák, pirenofórás (helmintosporiózis), szeptóriás levélfoltosság, kalászfuzáriózis 1,2 250-350 35
Őszi káposztarepce növekedés szabályozás (fagykár csökkentése, növekedés lassítása) alternáriás betegség 0,7-1 (növekedés szabályozás)
1 (alternáriás betegség)
250-350 35
Javasolt növényvédelmi technológia

Kalászosokban bokrosodás végétől a virágzás végéig a fertőzés mértékétől függően egy vagy két alkalommal szükséges védekezni. A permetezést előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek kialakulásakor kell elvégezni és szükség esetén megismételni. Kalászfuzáriózis ellen a gombaölő szert célzottan, kalászhányás után, a virágzás idején kell kijuttatni, biztosítva a kalász egyenletes permetlé fedettségét.

Őszi káposztarepcében a kifagyás csökkentése céljából a kezelést ősszel, a kultúrnövény 4-8 leveles állapotában javasolt elvégezni. Növekedésgátlás (retardálás) és a megdőlés csökkentése érdekében ősszel, a repce 4-8 leveles állapotában, vagy tavasszal, a szárbaindulás időszakában szükséges permetezni. Alternáriás betegség ellen a gombaölő szert 1 l/ha dózisban tavasszal, a repce szárbaindulásától a becőképződésig javasolt kijuttatni.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes