Arysta
Biostimulátorok

Algaszűrletet tartalmazó növénykondicionáló készítmény

A Multoleo készítményben található GA142 algaszűrlet hatóanyagai széleskörűen befolyásolják a kezelt növény életfolyamatait:
– fokozzák a kezelt növények ásványi táplálkozását a tápelemek felvételéért és szállításért felelős enzimrendszerek aktiválásával
– fokozzák a növény poliamin-termelését amely javítja a terméskötődés hatékonyságát, mérsékli a kötött termések elrúgásának mértékét
– mérséklik a növényt érő stresszhatások káros hatását, segítik a növény regenerációját

A PAT (Physio Activator Technológia)
A Goëmar Labarotaries által kifejlesztett, az Ascophyllum nodosum tengeri algából készült extraktumra alapozott technológia:
– fokozza a tápanyagok felvételét (elsősorban a nitrogén, foszfor és vas)
- fokozza a növény fotoszintetikus aktivitását
- a növények poliamin-szintézisének fokozásával javítják a terméskötődést és kedvező hatással vannak a betakarított termés minőségére
- javítja a növény stresszhatásokra adott válaszreakcióit, így csökkenti azok növényre kifejtett káros hatásait

Technikai információk
Összetétel: GA 142 alga mikroszűrlet, 9,5 % bór, 4 % nitrogén
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 3 év
Kiszerelés: 5 l-es műanyag kanna
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Felhasználás célja Dózis (l/ha) Kijuttatás időpontja
Napraforgó stresszoldás, terméskötődés javítása 1,5–2 (max 0,4 %) csillagbimbós állapot
Repce, mustár, szója, mák, len, olajtök stresszoldás, terméskötődés javítása 1,5–2 (max 0,4 %) levélfejlődés-virágzás kezdete
Cukorrépa stresszoldás, terméskötődés javítása 1,5–2 (max 0,4 %) korai levélfejlődés-lombzáródás
Javasolt növényvédelmi technológia

Felhasználható stresszoldásra, a terméskötődés és termésminőség javítása érdekében a javasolt dózisokban, de maximum 0,4 %-os töménységben.

Keverhetőség
A készítmény kijuttatása történhet egy menetben az egyéb növényvédelmi beavatkozásokkal. Gombaölő készítményekkel a javasolt koncentrációban keverhető, azonban az együttes kijuttatást megelőzően keverési próbát kell végezni.

A Multoleo felhasználása repcében
A szár megnyúlásának időszaka:
Ez a kezelés a kora tavaszi időszakban gyorsabbá teszi a repce korai fejlődését. Az életfolyamatok intenzívebbé válása hatással van a becőt hozó oldalhajtások differenciálódására. Az ebben a fenológiai állapotban kijuttatott Multoleo az oldalágak fejlődésére gyakorolt hatásával befolyással van a növényenkénti becőszámra, így közvetlenül a termés mennyiségére.
A főhajtás bimbós állapota:
A Multoleo fő kijuttatási időszaka repcében. Az algaszűrletben lévő hatóanyagok önmagukban is elősegítik a jobb termékenyülést, amire a termékben található bór ugyancsak jó hatással van. Az ebben a fenológiai állapotban kijuttatott Multoleo a ter­més­kötődésre gyakorolt hatásával befolyásolja a növényenkénti becőszám, a becőnkénti magszám alakulását is, valamint mérsékli a becőelrúgás mértékét. A tápanyagfelvételre gyakorolt hatása pedig az ezermagtömeg növekedését eredményezheti.
A Multoleo hatással van a repce ásványianyag-felvételére. A nitrogén és kén elemek mellett jelentősen nő a bór felvétele is. A repce közismerten bórigényes növény, különösen a virágzás-terméskötődés időszakában érzékeny az esetleges hiányára. Amennyiben nem áll elegendő mennyiségben a növény ren­del­kezésére, kötődési problémák léphetnek fel, illetve nőhet a már bekötött becők elrúgásának mértéke. A megfelelő bórellátás kizárólag jól megválasztott készítményekkel lehetséges. Mivel a repce bőrszövete limitálja a felvehető mennyiséget, nagyon fontos a kijuttatott készítmény formulációja. Csapadékos körül­mé­nyek között, amikor a talajból is elegendő mennyiségben képes a növény felvenni, kisebb jelentőségű a levélen keresztül végrehajtott bórpótlás. Száraz körülmények között azonban már megmutatkoznak a készítmények közötti különbségek, ilyen helyzetben a nem megfelelő formulációjú készítmények kijuttatása már veszteséges lehet. A Multoleo aminoboron tartalma olyan formulációban található a készítményben, amely biztosítja annak könnyű felvételét.

A Multoleo felhasználása napraforgóban
A tányérdifferenciálódás időszaka:
A Multoleo felhasználása első alkalommal a tányérdifferenciálódás időszakában (R1 fázis) ajánlott. Ebben a fenológiai állapotban a táp­anyagfelvétel, valamint a fotoszintézis aktivitásának fo­ko­zá­sával javítja a növény kondícióját, ezáltal a tányér diffe­ren­ciálódása magasabb szinten megy vége, közvetlenül hatva a majdan kialakuló tányérátmérőre. Mivel a készítmény nagy mennyi­ségben tartalmaz bórt, közvetlenül is javítja a növény el­látottságát ebből a tápelemből, amely már ebben a korai idő­szakban is fontos. Kijuttatása együttesen történhet gomba-, vagy rovarölő készítményekkel.

Csillagbimbós állapot:
Az ebben a fenológiai állapotban kijuttatott Multoleo ha­tás­sal van a terméskötődés mértékére, egyrészt a növény poli­amin­ter­melésének fokozásával, másrészt a készítményben lévő bór közvetlen hatásával a pollen csírázására és a pollentömlő növekedésére. Növeli a kötött kaszatok számát, javítja a tányér kaszatberakódását, illetve csökkenti az üres kaszatok arányát. A virágzás időszakában esetleg fellépő stresszhatásokat az intenzívebben zajló életfolyamatok miatt a kezelt növény jobban tolerálja, így azok kevésbé hatnak a megtermékenyülés mértékére.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelöléskötele