Arysta

Érésgyorsító, kipergéscsökkentő és elsodródásgátló permetezőszer

Hatásmechanizmus
A készítmény hatóanyaga nem ionos szintetikus polimer alapú ragasztóanyag, amely a kipermetezése után vízben nem oldódó, féligáteresztő latex membránburkolatot képez a kezelt növény felületén, és körülbelül 20–30 napon keresztül megvédi a közvetlen környezeti hatásoktól. Ez a védőburkolat nem gátolja a kezelt növények természetes vízleadását, de megakadályozza a földfeletti részein keresztül történő nedvesség felvételét, a becők/kaszatok/hüvelyek visszanedvesedését. Így a készítmény egy egyszerű fizikai hatással – a növény felületén kialakított féligáteresztő membránnal – segíti elő a természetes öregedési folyamatok mielőbbi befejeződését, anélkül, hogy bármilyen negatív hatással lenne az érés folyamatára és az olajtartalom beépülésére.

Hatékonyság és szelektivitás
Repcében, szójában és borsóban megakadályozza a korábban beérő becőkből, hüvelyekből a szemek kipergését, így a képződött termés jelentős része megmenthető.

Napraforgóban a növény természetes érési folyamatát, a „lábon szárítást” biztonságosabbá teszi; a túlszáradásból, a visszanedvesedésből, a tányér deformációjából, széteséséből és a madárkárból eredő pergési veszteségeket csökkenti.
A membránréteg kialakulása független a napfénytől, amely lehetővé teszi a készítmény esti kipermetezését is.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 456 g/l karboxilát sztirol 1,3-butadién + 71 g/l alkohol alkoxilát
Formuláció: EC (emulzióképző koncentrátum)
Forgalmazási kategória: III.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Kiszerelés: 5 l-es műanyag kanna
Légi kijuttatás: Légi úton történő kijuttatásnál 60-80 l/ha permetlével kell kijuttatni.
Az Elastiq Ultra készítmény hidastraktorral és légi úton történő kijuttatása csak elsodródásgátló szórófej alkalmazásával, közepes, vagy közepesnél nagyobb cseppmérettel (> 200 mikrométer) történhet.
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Az alkalmazás célja A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége Az utolsó kezelés fenostádiuma
Őszi káposztarepce pergési veszteség csökkentése 0,5-1 300-500
60-80 (légi)
a várható betakarítás előtt 7 nappal (becősárgulás-érés, BBCH 80-83)
Borsó pergési veszteség csökkentése 0,5-1 300-500
60-80 (légi)
a várható betakarítás előtt 7 nappal (50 %-os érés, BBCH 85)
Szója pergési veszteség csökkentése 0,5-1 300-500
60-80 (légi)
a várható betakarítás előtt 7 nappal (érési főszakasz, BBCH 85)
Napraforgó pergési veszteség csökkentése 1-1,5 400-500
60-80 (légi)
a várható betakarítás előtt 7 nappal (citromérés, BBCH 85)
Mezőgazdasági kultúrák elsodródás csökkentése 0,35-0,5 az alkalmazott készítmény engedélyokirata szerint az alkalmazott készítmény engedélyokirata szerint
Javasolt növényvédelmi technológia

Valamennyi kultúrában egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható. Önmagában való kijuttatása csak gyommentes kultúrában javasolható.
Deszikkáló szerekkel egy menetben kijuttatható. A permetező szer csökkenti a permetlé elsodródását.

Őszi káposztarepcében és mustárban a készítményt önmagában a becősárgulás idején a várható betakarítás előtt 3-4 héttel kell kijuttatni, amikor a becők 30 %-a már érett. Állományszárító készítményekkel kombinációban a szemek 20-30 %-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 7-14 nappal kell kijuttatni. Önmagában kijuttatva 0,5-1 l/ha dózisban, illetve állományszárító készítményekkel kombinációban 0,5-0,8 l/ha dózisban kell felhasználni a pergési veszteség csökkentése céljából, illetve elsodródás gátlására 0,35-0,5 l/ha dózisban kell felhasználni.

Napraforgóban a készítményt önmagában a kaszatok 35-40 %-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 3-4 héttel, állományszárító készítményekkel kombinációban a kaszatok 25-30 %-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 7-14 nappal kell kijuttatni. Önmagában 1-1,5 l/ha, kombinációban 1 l/ha dózisban kell kijuttatni a pergési veszteség csökkentésére. Elsodródás gátlására 0,35-0,5 l/ha dózisban alkalmazható a készítmény.

Szójában, borsóban a készítményt önmagában a magok 30-35 %-os nedvességtartalmánál a várható betakarítás előtt 3-4 héttel javasolt kijuttatni, állományszárító készítményekkel kombinációban a magok 20-30 %-os nedvességtartalmánál, a várható betakarítás előtt 7-14 nappal kell kijuttatni földi géppel, vagy légi úton. A készítmény kijuttatható önmagában, és állományszárító készítményekkel kombinációban. Önmagában 0,5-1 l/ha dózisban, kombinációban 0,5-0,8 l/ha, illetve elsodródás gátlására 0,35-0,5 l/ha dózisban kell alkalmazni.

Egyéb mezőgazdasági kultúrákban az elsodródás csökkentésére 0,35-0,5 l/ha adagban gombaölő, rovarölő, atkaölő és gyomirtó szerhez adagolva juttatható ki.  A permetlé készítésénél a vízzel félig feltöltött tartályba először a növényvédő szert kell bekeverni, majd ezt követően a fennmaradó vízmennyiséget betölteni. Legvégül az adalékanyagot kell a tartályba önteni, folyamatos keverés mellett. A permetezés folyamán a permetlé folyamatos keverését szükséges biztosítani.

Nem javasolt a felhasznált növényvédő szer dózisának a csökkentése.

A készítmény hidastraktorral vagy légi úton történő kijuttatása csak elsodródásgátló szórófej alkalmazásával, közepes, vagy közepesnél nagyobb (>200 mikrométer) cseppmérettel történhet.

Biztonsági előírások
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírás szerinti felhasználás esetén nincs korlátozás
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelölésköteles