Arysta

Atkaölő szerek

Atkaölő permetezőszer

Kontakt hatásmódja egyedülálló az atkaölőszerek között. Az atkák szervezetében a Floramite az ingerület átvitelére hat az idegek és az izmok között, ami idegrendszeri hiperaktivitáshoz vezet. A kezelés után kb. 3 óra elteltével az atkák hiperaktívvá válnak, és többé nem vesznek magukhoz táplálékot. Ezért a mozgásuk fokozatosan lelassul és legkésőbb 3-4 nap múlva elpusztulnak. Emiatt a különleges hatásmód miatt a készítmény hatása csak néhány nap után szembetűnő.

Hatékonyság, szelektivitás
A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) esetén a Floramite valamennyi fejlődési állapot – pete, lárva, nimfa és imágó – ellen hatásos. Levelekre kijuttatva, a készítmény hatástartama legalább 3 hét. A rovarok és az atkák idegrendszere ugyan hasonló, a Floramite-nak azonban nincs mellékhatása a rovarokra.

A Floramite a méheket és a poszméheket sem bántja, de emellett kíméli az Amblyseius californicus, Amblyseius cucumeris, Amblyseius swirskii, Aphidius colemani, Aphidius rhopalosiphi, Aphidoletes aphidimyza, Chrysopa carnea, Coccinella septempunctata, Diglyphus isaea, Encarsia formosa, Eretmocerus ermicus, Feltiella acarisuga, Orius insidiosus, Orius laevigatus, Phytoseiulus persimilis, Typhlodromus pyri fajokat is.

Technikai információk
Hatóanyag-tartalom: 240 g/l bifenazát
Formuláció: SC (szuszpenzió koncentrátum)
Forgalmazási kategória: III.
Eltarthatóság: eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös helyen, szabályos növényvédőszer-raktárban 2 év
Kiszerelés: 250 ml-es és 1 l-es műanyag palack
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Felhasználására vonatkozó információk
Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükséges szer (l/ha) mennyisége A kijuttatáshoz szükséges víz (l/ha) mennyisége ÉVI (nap)
Hajtatott dísznövény takácsatka 0,4 l/ha vagy 0,04 % 1000–1500 -
Hajtatott paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, uborka takácsatka 0,6–0,8 vagy 0,04 % 1500–2000 1
Javasolt növényvédelmi technológia

A védekezéseket a közönséges takácsatka egyedszámának az ismeretében, a növényállomány rendszeres vizsgálatával megvalósított megfigyelésekre alapozottan kell elvégezni. Hajtatott zöldség és hajtatott dísznövény kultúrákban a kijuttatást a tömeges felszaporodás előtti időszakban, a lárvák ellen kell időzíteni. A kártételi küszöbérték (5 mozgó egyed/levél) elérésekor indokolt a permetezés végrehajtása. Abban az esetben, ha a permetezéstől számított 5. napon a kezelés biológiai hatékonyság nem érte el a 95 %-ot, a 7. napon a permetezést meg kell ismételni. A permetlé mennyiségét a kezelt növényfelület nagyságától függően kell megválasztani.

Biztonsági előírások
Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap
Méhekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség: közepesen veszélyes