Arysta

Közönséges levélpirosító almalevéltetű

news-image

Komoly gondot okoz megyeszerte a közönséges levélpirosító almalevéltetű.
Védekezési javaslatunk: Aphox 0,35kg/ha.

Az elmúlt napokban hullott intenzív esőzések hatására elkezdődött az aszkospóra szóródás, ami folyamatos levélfelületnedvességgel párosul.
Bár a hőmérséklet visszaesett, a varasodás fertőzés feltételei így is kialakultak.
Védekezési javaslatunk: Pyrus+Orthocid, Difcor+Orthocid (amennyiben csapadékos marad az időjárás a kontakt fungicidet érdemes Mycostar-ra váltani).

A megkötődött kis gyümölcsök mértet átlagosan elérte a 6-10mm-es méretet. Ez a fenológia optimális a Globaryll-os termésritkítás elvégzésére. A hűvösebb időjárás
miatt a magasabb dózis kijuttatása indokolt (1,5l/ha).
A lisztharmat fertőzés még a kevésbe fogékony fajtákon is jelentős, virágzás végétől újból van lehetőségünk a kén használatára. Javaslatunk a Necator Plus 3-5kg/ha dózisban kijuttatva.

A hűtőtárolókba tárolt almák jelentős veszteséggel tárolhatók ki jelenleg, melynek mértéke elérheti a 30%-ot. A kiesések részben a Ca hiánnyal vannak összefüggésben. Egyértelmű, hogy a lombon keresztüli
Ca utánpótlás nem elég a hosszan betárolt gyümölcsök esetében. Javaslatunk a sziromhullás utáni időszakra az IN-Ca, 3*1,5l/ha dózisban kijuttatva. Használatával a talajba lévő Ca felvételét tudjuk fokozni.