Keresés

Arysta LifeScience
Magyarország Kft.

1036 Budapest Lajos u. 66.
Tel: 06-1-335-2100, 06-1-335-2101
Fax: 06-1-335-2103
Email: info-hu@arysta.com

Fuzáriumfertőzés az őszi búzákban

A 2015-ös évben az ország több részéből is jelzések érkeztek, hogy az őszi kalászosok virágzatának egyes részei furcsa módon kifehéredtek. Sokan először poloska kártételre gyanakodtak, hiszen a száraz, meleg időjárás a kórtani tényezőknek, - elsősorban a fuzáriumnak - nem kedveztek. Aztán a károsítás szokatlan nagysága, valamint a poloska populáció viszonylag alacsony egyedszáma újabb kérdéseket vetett fel. Mi okozza akkor a károsítást? Ugyanis a korábban elvégzett nedveskamrás vizsgálat sem mutatott ki semmit….
A beérkezett minta mikroszkópi vizsgálata egyértelműen kizárta a poloska kártételt, mivel szúrásnyomok sehol sem voltak megtalálhatóak. A szemek eltávolítása után a kalász főtengelyén, a kalászorsón furcsa befűződésekre lehetett felfigyelni. Ezek a tűnetek általában kórtani okokra szoktak utalni. A korábbi negatív vizsgálatok ellenére néhány kalászorsó nedveskamrás vizsgálatnak lett alávetve. Az eredmény gyorsan megmutatkozott: a behelyezés után 24 órával már jól látható fehér színű penész jelent meg a kalászorsó fertőzött része körül. A telepek 48 óra eltelte után elkezdtek rózsaszínűvé válni.
A fuzárium fertőzés eme nem túl tipikus tüneteit valószínűleg az idei időjárás okozta. A virágzásban megtörtént ugyan a befertőzés, de a száraz, meleg időjárás miatt a pelyvaleveleken nem tudtak a tipikus tünetek, vagyis a fehér és rózsaszín penésztelepek megjelenni…
 
Vasas László
területi képviselő

     

     

Vissza a többi cikkhez