Arysta

Emerald Star

news-image

Fókuszáljunk a levél betegségekre!

Az enyhe téli időjárás, a némi hótakaró ellenére, országos viszonylatban, rendkívül vegyes képet mutatnak a kalászosok. Vannak jól telelt, erős állományok, de ugyanakkor találkozhatunk a késői vetés vagy őszi csapadékhiány miatt gyengébben fejlett állományokkal is. Nehéz feladat olyan technológiát ajánlani , amely minden területen egyformán, sikeresen alkalmazható. Különösen igaz ez akkor, ha a gazdaságossági szempontokat is figyelembe vesszük. Az elmúlt évek ,,nyomott,, felvásárlási árai okán alaposan át kell gondolnunk, mi az a költségszint ami elfogadható még a termelő számára.

Fontos szempont, annak meghatározása, hogy hányszor védekezzünk gombabetegségek ellen, és milyen típusú készítményekkel? Szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem vagy koncentráljunk kizárólag a kalászvédelemre? Hosszú évek tapasztalatai azt igazolják, nem kérdés, hogy szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem.

Az elmúlt években jelentős kártételt okoztak a legfontosabb levélkárosító gombafajok, 2014-ben országosan jelentkezett a sárgarozsda, 2015-ben a szeptória okozott komoly levélveszteséget, az utóbbi években lisztharmattal és vörösrozsdával is találkozhattunk.

Sárgarozsda fertőzés Szeptória fertőzés Vörösrozsda

 

Tehát az igazi kérdés nem az, hogy védekezzünk-e?

A fókusz inkább a megfelelő készítmény kiválasztására irányuljon!

Néhány tanács a sikeres szerválasztáshoz:
Ma már olyan széles a szerválaszték a búza gombabetegségek elleni készítményekből, hogy minden problémára több megoldás is választható. Sajnos sok esetben mégsem azok kerülnek kipermetezésre amelyek a leghatékonyabbak, főleg a költséghatékonyság dominál. Mire is gondolunk konkrétan? A levélbetegségek elleni védekezés során sok esetben nem azt a kérdést kell feltennünk, hogy mivel védekezzünk, hanem azt, hogy mikor. Amennyiben tudatosan törekszünk a megelőző jellegű (preventív) védekezésre, akkor jó eséllyel lényegesen alacsonyabb költségszint mellett érhetünk el jobb eredményt. Ilyen esetben a szerválasztásnak arra kell irányulnia, hogy erős preventív, azaz megelőző hatással rendelkező hatóanyagokat válasszunk. A magas költségszintet képviselő , általában két felszívódó típusú hatóanyagot tartalmazó készítmények ilyenkor gyakran feleslegesek, erős kuratív, gyógyító hatásra ilyenkor nincs szükség. Szakmai és gazdaságossági szempont tekintetében akkor hozunk jó döntést, ha a szárba indulást követően, egy erős preventív hatású készítményt juttatunk ki, amely képes a levélfelületre jutó spórák csírázását hosszú időn át gátolni. A későbbiekben, a zászlóslevél megjelenése időszakában pedig egy erős gyógyító hatású készítményt használunk, amely képes blokkolni az esetleges fertőzéseket a lappangási időszak alatt is.
A szárba induláskor végrehajtott kezelés esetében, ideális választás az Arysta kft. által forgalmazott Emerald Star készítmény, amely tetrakonazolt és klórtalonilt tartalmaz.

Az Emerald Star egyesíti a két hatóanyag kedvező tulajdonságait, erőteljes preventív hatással rendelkezik, gyorsan felszívódik a növény belső szöveteibe, ahol könnyen szállítódik.

Felszívódó hatóanyagának köszönhetően az érzékeny kórokozókkal szemben kuratív és eradikatív módon is hat. Hosszú hatástartam és széles hatásspektrum jellemzi a készítményt.

Az Emerald Star hatásspektruma:

Kultúra Károsító A kijuttatáshoz szükseges szer (l/ha) A kijuttatáshoz szükseges víz (l/ha) A kezelés ideje
Őszi búza lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás betegségek 1,8-2,0 300-400 bokrosodás végétől virágzás végeig (BBCH 29-69)

 

Felhasználási javaslatunk őszi búzában:

Az Emerald Star őszi búzában való felhasználását elsősorban a lisztharmat és a különböző levélbetegségek ellen javasoljuk. A korai időszakban, az egy-két nóduszos állapotban kijuttatva elsősorban a lisztharmat, a zászlóslevél kiterülése és a virágzás kezdete közötti időszakban viszont az őszi búza levélbetegségei – szeptóriás levélfoltosság és rozsdabetegségek – elleni védekezésre használhatjuk eredményesen.

Az Emerald Star hatékonysága az őszi búzát megbetegítő kórokozókkal szemben:

Készítmény Dózis (l/ha) Lisztharmat Rozsdabetegségek Szeptóriás megbetegedések
Emerald Star 1,8-2,0 Kiváló

A levélbetegségek jelentőségének növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az ellenük való védekezésre. Ebben hasznos segítséget jelenthet számunkra az Emerald Star amely hatásspektruma és kedvező ár-érték aránya révén fontos eleme lehet a korai levélbetegségek elleni védelemnek.

Nádudvari Éva
marketing manager