Arysta

A szója állományszárítása

news-image
Évjárattól és a vetett fajtától függően szükség lehet az állományszárítási célú beavatkozás elvégzésére szójában. Ugyancsak szükségessé teheti a beavatkozást, ha a terület olyan mértékben felgyomosodott, ami a betakarítás elvégzését akadályozza, illetve növeli a betakarítási veszteséget. Az állományszárítást – általánosságban – akkor kell elvégezni, amikor az alsó és középső hüvelyek már érettek, a levélzet nagyobbik része már lehullott.

A szója „lábon szárítása”:

A szója kíméletes „lábon szárítására” felhasználható az Elastiq Ultra készítmény. Ez a technológia kizárólag gyommentes, egészséges állomány esetén alkalmazható. Kijuttatása a magok 30-35%-os nedvességtartalmánál javasolt, amikor a hüvelyek már sárgás, barnás színt vesznek fel. Kijuttatását követően a betakarításra kb. 3-4 hét múlva kerülhet sor.
Az alkalmazott dózis: Elastiq Ultra 1,0 l/ha


Évelő gyomokkal erősen fertőzött területekre:

+

A glifozát hatóanyagú Kapazin-t azokon a területeken célszerű alkalmazni, amelyek évelő gyomnövényekkel (mezei aszat, fenyércirok) erősen fertőzöttek. Ezeken a területeken ugyanis kihasználható a készítmény azon tulajdonsága, hogy a föld alatti részekbe vándorolva, több éves gyomirtó hatást eredményezhet. A Kapazin kijuttatását a magok 30%-os nedvességtartalmánál kell elvégezni. A betakarításra 10-14 nap múlva kerülhet sor. Az esetleges elsodródás elkerülése érdekében a permetléhez adjunk Elastiq Ultra adalékanyagot, amely „ragasztó készítményként” a betakarítási veszteség mérséklésére is alkalmas.
Az alkalmazott dózis: Kapazin 3,0-5,0 l/ha + Elastiq Ultra 0,5-0,8 l/ha