Arysta

A napraforgó állományszárítása

news-image
A napraforgó állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növény biológiai tulajdonságai között. Bár tény, hogy a napraforgó kaszatok egyenetlen érése következtében állományszárítás hiányában nőhet a betakarításkori veszteség, illetve az azt megelőző madárkár mértéke, a fő okok mégis inkább máshol keresendők. A legtöbb évjáratban a beavatkozás nélkül nehezen ütemezhetővé válik a betakarítás, az esetleg fellépő növénykórtani és gyomosodási problémák pedig további gondot okozhatnak. Az esetleg korán beköszöntő csapadékos időszak időnként nagyon megnehezíti a megkéső betakarítás elvégzését, növeli a betakarításkori veszteséget, rontja a betakarított termés minőségét, és töredékére csökkentheti a betakarítás területteljesítményét.

A napraforgó „lábon szárítása”:

Az Elastiq Ultra napraforgóban történő felhasználásának célja, hogy biztonságosabbá tegye a növény természetes érési folyamatát, a „lábon szárítást”. Felhasználásával megóvhatjuk a növényt a túlszáradástól, a visszanedvesedéstől, mérsékelhetjük a tányér deformációjából és annak széteséséből, valamint a madárkárból eredő termésveszteséget.

Az Elastiq Ultra készítményt önmagában gyommentes, egészséges napraforgó állományban használhatjuk, a kaszatok 35-40%-os nedvességtartalmánál kijuttatva, a tervezett betakarítás előtt 2-4 héttel. Ebben az állapotban a növényen már szabad szemmel is jól láthatók az érés kezdeti jelei, a tányér hátsó része és a tányér alatti szárrész citromsárga színűvé változik.
Az alkalmazott dózis: Elastiq Ultra 1,0 l/ha


Évelő gyomokkal erősen fertőzött területekre:

+

A glifozát hatóanyagú Kapazin együttesen kijuttatható az Elastiq Ultra készítménnyel a napraforgó állományszárítása során. Különösen azokon a területeken ajánlott a kombináció használata, amelyek gyomnövényekkel – különösen évelő egy- és kétszikű fajokkal – erősen fertőzöttek. Ebben az esetben a glifozát hatóanyag – akár több évre kiterjedő – gyomirtó hatását is ki tudjuk használni. Kijuttatására a tervezett betakarítás előtt 12-14 nappal kerüljön sor, a kaszatok 20-30%-os nedvességtartalmánál. Vetőmag-előállításban a Kapazin használata nem javasolt. Amennyiben a permetezéskor az Elastiq Ultra készítményből 0,35-0,5 l/ha mennyiséget használunk, az cseppnehezítőként a permetlé elsodródásának gátlására is alkalmas.
Az alkalmazott dózis: Kapazin 2,0-5,0 l/ha + Elastiq Ultra 1,0 l/ha


Gyors hatáskifejtés, mérsékelt elsodródási veszély:

+

A kombináció azokban a szituációkban ajánlott, amikor a kezelt terület szomszédságában az elsodródásra érzékeny kultúrák találhatók (pl. csemegekukorica, kukorica vetőmagelőállítás). Mivel a Sunflex 40 EC hatóanyagát a kukorica lebontja, így a fitotoxicitás veszélye nélkül alkalmazható ilyen körülmények között is. Közepesen gyomos állományokban, a betakarítás tervezett időpontja előtt 7-12 nappal, a kaszatok 25-30%-os nedvességtartalomnál kell a kezelést elvégezni.
Az alkalmazott dózis: Sunflex 40 EC 1,5 l/ha + Elastiq Ultra 1,0 l/ha