Arysta

A kukorica állományszárítása

news-image
A kukorica állományszárítása ma még viszonylag ritkán elvégzett technológiai beavatkozás, a termesztési gyakorlatban még nem vált általánossá. Mégis előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor szükségessé válhat az állományszárítás elvégzése ebben a kultúrában is.

    Melyek lehetnek ezek a helyzetek, illetve célok, amelyek indokolttá teszik a beavatkozást:

  • olyan piaci helyzet kialakulása (kedvező terményár, szállítási határidő tartása), amely indokolttá teszi az időzített, korai betakarítást
  • a vetésforgó miatt szükséges a terület felszabadítása
  • magról kelő és évelő gyomnövényekkel erősen fertőzött terület alkalmassá tétele a betakarításra
  • a szárítási költségek csökkentése
  • a cső kórokozókkal történő erőteljes fertőződése esetén az okozott kár mérséklése

A kukorica állományszárítására több hatóanyag is eredményesen használható fel. Ezek lehetnek kontakt és felszívódó hatásúak.
A szerválasztást meghatározza a tervezett betakarítás időpontja, amely a felhasznált készítmény hatásának ismerete alapján könnyen meghatározható. A szerválasztás egyik legfontosabb szempontjának azonban a gyomosodási viszonyokhoz történő alkalmazkodásnak kell lennie. Amennyiben a kezelendő terület évelő gyomnövényekkel (mezei aszat, fenyércirok) fertőzött, a több éves gyomirtó hatás kihasználása érdekében a glifozát hatóanyagú készítmények használata az előnyösebb.

A Kapazin felhasználása a kukorica állományszárítása során:

A Kapazin a szemek 30-40%-os nedvességtartalmánál juttatható ki. Az eredményes beavatkozás elvégzéséhez fontos a jó időzítés. Ugyanakkor azt is el kell kerülni, hogy a túl korán elvégzett beavatkozás hatással legyen a betakarított termés mennyiségére. Ennek elkerüléséhez jó támpontot ad a szem-alapon kialakuló „fekete réteg”. Amikor ez a réteg megjelenik, a szem fiziológiai értelemben érettnek tekinthető, további tápanyagáramlás már nem történik a magba. Ekkor nedvességtartalma 30-35% körüli, így az állományszárítási célú beavatkozás elvégezhető.
A felhasznált lémennyiség légi kijuttatás során 50-60 l/ha, földi kijuttatásnál 150-250 l/ha. Fontos tudni a glifozát hatóanyagú készítmények légi, illetve -150 cm-nél magasabb hasmagasságú – hidas traktorral történő kijuttatása esetén a cseppnehezítő adalékanyagok felhasználása kötelező. Így a Kapazin felhasználása során adjunk a permetléhez cseppnehezítő és hatásfokozó adalékanyagot. A kijuttatás során törekedjünk a minél jobb fedettség elérésére!

A betakarítás a Kapazin kijuttatása után 10-14 nap múlva elvégezhető. Évelő gyomnövényekkel fertőzött területen törekedni kell arra, hogy minél több idő teljen el a kezelést követően a betakarításig, ugyanis minél több időt adunk a hatóanyagnak a föld alatti részekbe való eljutására, annál inkább erőteljesebb lesz az éven túli gyomirtó hatás.
A vetőmag-előállítás során a glifozát hatóanyagú készítmények nem használhatók, így a Kapazin felhasználása is tilos!

Az alkalmazott dózis: Kapazin 2,0 – 5,0 l/ha